Все повече фирми бавят заплати

1034
Все повече фирми бавят заплати

Тенденцията работодателите да бавят заплати в кризата продължава въпреки твърденията на управляващите, че икономиката се измъква от дъното, пише "Сега".

С 50% са скочили установените нарушения за забавени или неизплатени заплати през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г., показва справка на Главна инспекция по труда. От началото на тази година те са 6287, а година по-рано са били 4024.

Бавенето на заплати беше една от новите тенденции на нарушенията на трудовото законодателство, която се появи в кризата. Година по-късно проблемът продължава да се задълбочава.

За сравнение през 2008 г. за двойно по-дълъг период - първото полугодие, засечените случаи са били 5745.

Най-тежко засегнатите от рецесията сектори са и с най-много нарушения - транспорт, строителство, търговия, ресторантьорство и хотелиерство.

Хроничният недостиг на средства в здравеопазването обаче предизвика вълна на недоволство и сред лекари и медицински персонал.

Наскоро имаше протести в най-голямата болница в България - университетската "Св. Георги" в Пловдив, където 200 души се разбунтуваха заради забавени възнаграждения. Преди това протести имаше и в общинската болница в Дупница. От края на миналата година НЗОК превежда със закъснение средствата на болниците. Това води до липса на заплати и трупане на дългове.

Очаква се донякъде ситуацията в здравеопазването да се нормализира след приемането на актуализацията на бюджета.

Обикновено забавянето при плащането на възнаграждения е от 2 до 4 месеца, обясниха от Главната инспекция на труда. Има обаче и случаи, когато парите се бавят с цяла година. За да се защитят правата на работниците, миналия август стартира специална акция на трудовите инспектори, които следяха точно за забавено възнаграждение.

В резултат на проверките до края на март бяха изплатени към 60 млн. лв. дължими заплати. По закон обаче работодателят е изпълнил предписанието на инспекторите, ако в даден срок изплати 60% от брутното възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата. Бизнесът нееднократно настоява да не търпи санкции за неплатени осигуровки и възнаграждения, когато държавата бави плащания към фирмите.

Държавата в момента дължи само на строителните фирми към 700 млн. лв., ако в сумата се включат и неразплатените разходи за зимно поддържане на пътищата. Безспорните дългове са към 200 млн. лв. и когато преди месеци се обсъждаха прословутите 60 антикризисни мерки, една от тях беше, че тази сума ще бъде платена на фирмите до средата на май.

После се оказа, че парите ще се платят със 7% отбив по сложна схема. До края на миналата седмица фирмите са получили едва 17.2 млн. лв. и други 42.4 млн. лв. са пред плащане. В същото време държавата не направи нищо по идеята за т.нар. "данъчно-осигурителна ваканция", т.е. фирмите, които не са си получили парите от държавата за вече свършена работа, продължават да дължат данъци и осигуровки, върху които се трупат лихви за забавянето.

Източник: в-к „Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg