Все повече млади българи избират да живеят на село

23508
Все повече млади българи избират да живеят на село

© pixabay.com

Все повече млади семейства оставят живота си в големия град, за да се отдадат на селски живот

Статистиката на НСИ показва, че все по-млади хора избират да сменят града с по-спокойно място. Само 2021 година от градовете в селата са се заселили 32 000 души.

А обявите за покупко-продажба на недвижими имоти изобилстват от търсене на селски къщи, в голяма част от случаите дори локацията не е от особено значение. И ако преди години семействата бягаха от село, за да осигурят на децата си добро образование, социална среда и адекватни услуги (здравеопазване, детски градини и ясли, качествени паркове, извънкласни занимания), от години тенденцията е в обратна насока. Все повече села предлагат качествено образование, изобилни библиотеки, спортни площадки и такива за фитнес, лекарски и зъболекарски кабинети, както и „забавления“ за възрастните хора – пенсионерски клубове, тематични вечеринки за самодейци, и др.

Темата за завръщане на село е особено актуална и в социалните мрежи.

В тематична трупа със заглавие „Завръщане на село. Заедно с децата и по-смело“ членуват близо 139 хиляди души, като основните теми са за взаимопомощ на живущи по селата. Все по-млади хора питат за домашни рецепти за лютеница, отглеждане на кокошки, за тънкости при растениевъдство и овощарство, за отглеждане на селскостопански животни.


Пандемията напомпа жителите в една десета от малките общиниВ близо една десета от общините у нас жителите са се увеличили през 2020 г. За прибирането в малките населени места помогна уплахата от заразата, завладяла света през последната година

В групата „Имоти около София“ членовете са близо 90 хиляди, а всяка обява за селски имот е с десетки коментари и запитвания, съобщава БГНЕС.

Над 140 хил. потребители членуват и в групата „Селски имоти“, като прави впечатление, че там коментират предимно млади хора.

И ако досега къща на село търсеха предимно хора, които работят дистанционно, тенденцията сега е семействата да се изнасят напълно от големия град, да напускат работа, ако тя няма дистанционна форма, да отглеждат зеленчуци и животни, и да разчитат на продукцията си, за да се хранят.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg