Всеки носи промяната, или защо да дам гласа си в изборния ден

2426
Всеки носи промяната, или защо да дам гласа си в изборния ден

© Промяната Започва с Действие

Фондация Еконт и Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) обединяват усилия, знания и ентусиазъм за създаването на инициативата „Промяната Започва с Действие“, насочена към хората с вярата, че всеки един допринася за едно по-силно гражданско общество.

Кампанията цели да покаже колко много зависи от личното участие на гражданите в местното самоуправление и колко малко е нужно всъщност, за да имаме едно по-добро бъдеще.

Повече за кампанията за Profit.bg разказват Диана Ефтимова и Ани Герасимова.


Диана Ефтимова e експерт „Проучвания и анализи“ към Институт за развитие на публичната среда“ и част от екипа от 2013 г.

 

Тя е магистър по „Международни икономически отношения“ от „Университет за национално и световно стопанство“, гр. София, като има и бакалавърска степен по специалността „Застраховане и социално дело“, отново от УНСС.

 

 Ани Герасимова е мениджър знание, организатор на събития в Еконт и доброволец във Фондация Еконт.

Членува в неправителствени организации, участва в доброволчески дейности и подкрепя смислени каузи. Съмишленик е на Фондация Еконт от края на 2016 г.  

1. Вие сте част от кампанията „Промяната започва с действие“, какъв е нейният смисъл и защо решихте да я направите?

Диана Ефтимова: От години организацията ни се занимава с утвърждаването на честен изборен процес в България. Безпроблемното му протичане обаче само по себе си невинаги е достатъчно.

През последните години отчетливо виждаме и необходимостта от информираност на хората за това какво всъщност зависи от техния глас и какво въобще могат да променят с гражданското си участие. В конкретния случай инициативата е насочена към местното самоуправление.

Ани Герасимова: Това е една инициатива, която цели да пробуди у хората чувството за отговорност към собственото бъдеще. Или ако трябва да сме по-конкретни към текущата ситуация – да ги провокираме да гласуват в изборния ден. Правим това като поднесохме една сложна на пръв поглед информация, на разбираем човешки език. 

Стремим се да показваме колко малко всъщност е нужно, за да се случи промяната, която може да стане само с нашето активно участие. Ако не ни харесва какво се случва в квартала ни, в общината в която живеем или по пътищата, по които се движим, то ние трябва да се намесим.

Всеки може да се превърне в носител на промяната, да бъде част от гражданското общество и да допринася за по-доброто бъдеще. Мечтата на Фондация Еконт е българите да бъдат едно богато и уредено общество от свободни хора. Това е един от начините да работим за осъществяване ѝ.

2. Разкажете малко повече за темите, които засягате, и какво е важно да знаят гражданите?

Диана Ефтимова: В рамките на инициативата разработихме специална рубрика „Ти избираш”, която дава възможност на потребителите да се запознаят с функциите на местното самоуправление, с правата на гражданите по време на избори, влиянието на нашия глас и др.

Надяваме се, че хората ще намерят полезна и разбираема информация по темите за: правомощията на кмета и общинските съветници; отговорностите на общините; и как ние като граждани бихме могли да участваме в общинското управление - не само чрез гласуването ни в изборния ден, но и с помощта на местните референдуми и граждански инициативи, общите събрания на населението, обществените консултации и др.

Ани Герасимова: Възможността да правим информиран избор за бъдещето си е основна характеристика на демократичното общество. Целта ни е да покажем добрия пример, да разбием малко митове и да дадем яснота за правомощията, ролята, отговорностите и задълженията на всички участници в местното самоуправление.

То е своеобразен инструмент, който ни дава възможности да регулираме на наша отговорност и в рамките на закона голяма част от засягащите ни обществени дела. Местните избори са всъщност най-важните, на които имаме възможност да участваме и които пряко засягат ежедневието ни.

3. А какво предстои след изборите?

Ани Герасимова: Важно е да бъдем едно насочени и постоянни в това, което правим, ако искаме да видим промяната. В този ред на мисли, очаквайте от нас да продължим линията на нашите действия и посоката на споделяне на знание.

Диана Ефтимова: Отговорността ни като граждани не се изчерпва с пускането на бюлетина в изборния ден. Гражданското участие е свързано с полагането на известни усилия - например да се информираме за начина, по който се осъществява управлението, и да можем ефективно да изискваме отговорна и отчетна дейност от страна на публичните институции.

За такава осъзнатост обаче е нужна и критична маса от хора със споделени възгледи и ценности, които да възприемат себе си не само като обект на управлението, а и като негов клиент. В този смисъл може би трябва да се замислим как гражданското образование да достигне до по-широк кръг от хора.  

Повече за инициативата: „Промяната започва с действие“
Важна информация за предстоящите избори

Българският бизнес

Всичко по темата Местни избори 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg