Всеки пети хотелиер се е възползвал от антикризисните мерки за бизнеса

879
Всеки пети хотелиер се е възползвал от антикризисните мерки за бизнеса

© Pixabay

Една пета от мениджърите на места за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите в условията на пандемията от COVID-19. Това показват данните от проучване на Националния статистически институт за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Анкетата е проведена в периода от 5 до 26  юли и обхваща 2 563 категоризирани хотела,
къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла.

През юни 2021 г. 52.4% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.8% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42% - на нощувката, показват данните от изследването.


По отношение на наетия персонал 9.1% от ръководителите са пуснали в платен отпуск част от служителите си, 7.7% са ползвали и неплатен отпуск, а 7.1% са прибегнали до съксращения на работни места. От преминаване на непълно работно време на част от служителите са се възползвали 6.4% от мениджърите, 3.6% са намалили възнагражденията на персонала, а 2.4% са организирали дистанционна форма на работа.

Същевременно 21% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През юни 51.3% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от
дейността им в сравнение с предходния месец, а 29.2% отчитат увеличение.

През следващия един месец 41.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 100% от разходите за дейността със собствени средства. 41.2% очакват, че ще покрият до 50%от разходите, а 16.9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 67.8% от ръководителите
смятат да продължат да работят, 22.4% да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 6.1% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.1% прогнозират да я прекратят изцяло. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg