Всеки пети ще е безработен през 2010 г.

603
Всеки пети ще е безработен през 2010 г.

Според официални данни, тълкувани от Българската стопанска камара, през 2010 г. всеки пети ще бъде безработен. Това заяви на пресконференция председателят на камарата Божидар Данев. В проценти това означава, че средно за страната реалната безработица ще бъде 19-20 на сто.

По думите на Данев, тези проценти създават сериозна потенциална опасност пред излизането на страната от икономическата криза. За да се реши проблемът с безработицата, от камарата предлагат активизиране на работата по национални инфраструктурни и други обекти, в които да бъдат ангажирани безработните.

До 2013 г. се очаква да заработи информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, съобщи още Божидар Данев. Системата ще бъде базирана в интернет, допълни той.

Чрез системата работникът ще може да установи дали неговите умения отговарят на изискванията за работното място, за което кандидатства. Очаква се поетапно системата да обхване 30 икономически сектора.

Техният избор ще бъде според анализ на потенциалните възможности на секторите, които ще бъдат водещи за извеждането на България от кризата, посочи ръководителят на проекта за създаване на системата Жечко Димитров. Проектът е финансиран по оперативната програма "Човешки ресурси".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg