Всеки трети гражданин от Балканите се информира за ЕС от слухове

754
Всеки трети гражданин от Балканите се информира за ЕС от слухове

Всеки трети гражданин от страните от Балканите се информира за европейската тематика от слухове, разговори с приятели, колеги и познати, а не от интернет, официалните сайтове на европейските институции и медиите.

Това е два пъти по-висок процент от средноевропейския. Това каза Марчела Абрашева, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл - България", която цитира данни на проучването "Евробарометър" на конференцията "50 години Европейски парламент през погледа на медиите", организирана от БТА в партньорство с БНТ.

Под 10 на сто от българите, румънците и албанците са пътували извън собствената си страна, затова, освен от медиите и по слухове, нямат друг начин да почувстват европейското ежедневие, посочи Абрашева.

Сред високочувствителните теми за страните от региона, за които липсва информираност, но има натрупана негативна енергия към ЕС, са цените и инфлацията, миграцията и безработицата. В тези страни съществува усещането, че местните цени, данъци, работни места, пенсии трябва да бъдат решавани на национално ниво.

12-те страни от региона имат различен списък с проблеми, които смятат, че ЕС може да реши. За Турция членството в ЕС е добро от гледна точка на образователната система, здравеопазването и инфраструктурата. Българите вярват, че Европа ще направи чудеса с икономиката ни. Общи за региона проблеми са борбата с тероризма, опазването на околната среда, защитата в геополитически план, очакването, че сътрудничеството с Европа е икономическо.

Половината от гражданите на страните от ЕС смятат, че е хубаво да си член на съюза. В 5-те страни от Балканите - членки и кандидатките за членство, средният процент на евроентусиазъм е с около 10 пункта по-висок от този в старите членки. Между 80-90 на сто от македонците смятат, че е добре страната им да бъде член на ЕС. С тези резултати Македония е най- големият евроентусиаст, Хърватия и Турция са по-резервирани.

По данни за 2007 г. около 46 на сто от гражданите от страните на 27-те членки са били за разширяването на съюза, а 41-42 на сто са били против. В момента идеята за разширяване на ЕС се подкрепя най-вече от страните от Балканите и от страни от Централа Европа - Чехия, Полша, Унгария.

Тезата, че еврочленството е дългосрочна перспектива застъпват от 70 до 90 на сто от гражданите на Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, показва още проучването.

Форумът се провежда с подкрепата на Европейския парламент и с финансовата подкрепа на "Софийска вода" АД, ТЕЦ "Марица - Изток-2" и Винарска изба"Телиш" АД.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...