Всеки трети млад човек в България е безработен

1567
Всеки трети млад човек в България е безработен

Младежката безработица е голям проблем във всички европейски страни, но в България е особено голям проблем, защото всеки трети млад човек е безработен. Това каза Драгомир Стойнев - председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика на конференция на тема „Демографски предизвикателства и пазарът на труда в контекста на Стратегия "Европа 2020".

„Демографското развитие на страната е основен проблем за националната сигурност, защото оказва влияние на пазара на труда. Намалява населението в трудоспособна възраст. Застаряването на населението ще окаже допълнителен натиск за следващото поколение за увеличаване на пенсионната възраст. Работодателите трябва да поемат своята отговорност за наемането на по-възрастни работници", каза Стойнев.

Посланикът на Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел заяви, че единният пазар, електронната икономика, малките и средни предприятия, зелената икономика, външната търговия са секторите, за които се очаква растеж в бъдеще.


По думите му - човешкият капитал е неразривно свързан с демографските предизвикателства. Необходими са промени, за да се въвеждат нови, по-гъвкави форми на заетост.

Чрез изпълнение на стратегията „Европа 2020" процентът да заетост в Европа трябва да бъде увеличен до 75 %. За да се изпълни тази цел, трябва да се даде възможност на повече млади хора, както и лицата над 65 годишна възраст да влязат на пазара на труда, каза Хенсел. Способността пълноценно да се използват човешките ресурси в крайна сметка ще определи развитието на Европа, допълни той.

Конференция на тема „Демографски предизвикателства и пазарът на труда в контекста на Стратегия "Европа 2020" се организира съвместно от Икономическия и социален съвет (ИСС) на България, Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Представителството на Европейската комисия в България.

В конференцията ще вземат участие посланикът на Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел, Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Драгомир Стойнев - председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, Лейла Курки - председател на Специализираната секция "Заетост, социални въпроси и гражданство" към Европейския икономически и социален комитет, Деяна Костадинова, зам.- министър на труда и социалната политика и др.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg