Всички длъжници в онлайн регистър

9569
Всички длъжници в онлайн регистър

Централният регистър на длъжниците (ЦРД) към Камарата на частните съдебни изпълнители вече функционира, съобщиха от камарата. Той представлява база данни на заведените в страната изпълнителни дела при частни съдебни изпълнители.

Регистърът е платформа, която способства за обмяна на информация между частните съдебни изпълнители за заведени изпълнителни дела в канторите им срещу едни и същи длъжници. Те ще могат да проверят дали длъжник по образувано при него изпълнително дело има качеството на длъжник при друг частен съдебен изпълнител, което е полезно в хода на процедурите по принудително събиране на вземанията. Целта на Камарата е в Регистъра да се поддържа на 100% информацията за образуваните изпълнителни дела .

„Съдебното изпълнение е от особена важност не само за ефективността на съдебната система и върховенството на закона, но и за цялостната бизнес среда в България. В условията на икономическата криза, бързото и ефективно събиране на задълженията към кредиторите, включително и в полза на бюджета, е още по-важно за гражданите, бизнеса, фиска, както и за икономиката на страната. Надяваме се че този регистър ще допринесе за още по-високи резултати на съдебното изпълнение в България, както и ще подпомогне бизнеса и финансовите институции в страната", коментират от Камарата.

Всеки гражданин или юридическо лице може да получи справка за наличието или не на висящи изпълнителни дела срещу него в кантората на който и да било ЧСИ на територията на страната. Справката се отнася за цялата страна.

Цената на услугата „Предоставяне на справка от ЦРД" е в размер на 10.00 лв, платима по специално предназначена за целта сметка на Камарата на частните съдебни изпълнители, която може да бъде видяна на сайта на КЧСИ: http://www.bcpea.org/viewpage.php?page_id=28.

След подаване на искане /на сайта на КЧСИ е качен образец/ до частния съдебен изпълнител, последният издава справка, която важи за цялата страна. Една справка важи за едно лице - юридическо или физическо. Справката има единствено и само информативен характер за наличието или не на вписване в Регистъра към посочения в нея момент и не поражда никакви права, задължения или отговорности за издалия я съдебен изпълнител, за Камарата на частните съдебни изпълнители или за трети организации и лица.

Към настоящия момент Регистърът все още няма опция за абонамент на корпоративни клиенти или за получаване на справка чрез SMS.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...