Всички земеделски производители да отговарят на евроизискванията до 2014 г.

383
Всички земеделски производители да отговарят на евроизискванията до 2014 г.

От изключително значение за млечния сектор е да се развива и да осигурява както на млекопроизводителите, така и на млекопреработвателите у нас доходоносен бизнес.

Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на откриването на Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите в хотел „Форум Славия” днес.

На 31 декември 2009 г. изтича тригодишният преходен период за българския млечен сектор и до тогава трябва да са покрити всички европейски изисквания, припомни от своя страна представителят на Парламентарната комисия по земеделие и гори и бивш министър на земеделието Нихат Кабил, който също присъства на срещата на НАМ.

До 2014 година всички земеделски производители трябва да отговарят на европейските изисквания за качество и безопасност на храните. Българският млечен сектор трябва да намери своето място на пазара, а всеки продукт да има качествени стандарти и лого, каза още Нихат Кабил.

Съветникът на министъра на земеделието по ветеринарните въпроси д-р Майер Жарболе подчерта голямата роля на Националната ветеринарномедицинска служба за бъдещето на млечния сектор и заяви, че трябва да се работи за стратегия, която да гарантира съответствието на българските продукти с качествените стандарти на ЕС след 2009 г.

В страната има 207 млекопреработвателни предприятия, каза генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев. От тях 19 са одобрени за търговия със страните членки, а 5 са в процес на одобрение. Има график, по който всяко едно предприятие да отправи предложение до НВМС за извършване на проверка за готовността му за търговия в рамките на ЕС, информира още той.

По време на събранието бяха дискутирани проблеми на млечното животновъдство в България, както и предложенията на асоциацията за бъдещото развитие на млечния сектор.

Днес Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите избра Диляна Славова за нов председател . На заседанието се прие и Отчета на дейността на Управителния и Контролния съвет на Асоциацията за 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...