ВСС прие идеята на Грънчарова да излъчи свой представител за директна комуникация с ЕК

416
ВСС прие идеята на Грънчарова да излъчи свой представител за директна комуникация с ЕК

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова се срещна с членовете на Висшия съдебен съвет за дискусия по междинния доклад на Европейската комисия за изпълнението на механизма за сътрудничество и оценка в областта Правосъдие и вътрешен ред.

Висшите магистрати приеха идеята на европейския министър и ще излъчат свои представители за директна комуникация с Европейската комисия. Грънчарова изрази надежда, че ВСС ще има значителен принос за предстоящия през юли европейски доклад с възможностите си да предложи професионален анализ на увеличаващия се брой на връщаните за доразглеждане дела и на причините за това.

Министър Грънчарова поиска да чуе мнението на магистратите за евентуалното отлагане на влизането в действие на новия Гражданско-процесуален кодекс, за необходимостта от промени в Наказателния кодекс и за наблюдението от действието на Наказателно-процесуалния кодекс. Вие разполагате с огромен ресурс, на практика няма въпрос, по който, ако сте постигнали консенсус – да не получите институционална подкрепа, заяви Грънчарова.

По повдигнатия в дискусията въпрос за правомощията на следователите министър Грънчарова изрази мнение, че би било добре решението за проблема да се роди именно във Висшия съдебен съвет. Европейският министър изрази надежда парламентът да намери ресурс и мнозинство за попълване на състава на Инспектората на ВСС и апелира за изграждане на интернет портали на всички съдилища в името на прозрачността за динамиката на съдебния процес.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева обяви, че стратегията за информационната система на съдебната власт ще бъде актуализирана, а до края на 2008 г. тя ще бъде финализирана за административното правораздаване. Според Тачева концепцията за новия Наказателен кодекс трябва да е готова също в края на 2008 г., според главния прокурор Борис Велчев това трябва да се случи по-рано. Велчев се обяви за екстрено организиране на дискусия за констатираните в приложението на НПК слабости.

МВР и прокуратурата не са отказали да разследват нито един сериозен сигнал за корупция, заяви главният прокурор и подчерта, че това остава най-важният критерий, когато се оценява противодействието на корупцията. Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев каза, че срещата на висшите магистрати с министъра по европейските въпроси е важен белег за това, че за първи път се поставя въпроса как ВСС може да бъде партньор на изпълнителната власт при изпълнението на европейските критерии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg