Всяка пета фирма търси служители, всяка десета- съкращава

1063
Всяка пета фирма търси служители, всяка десета- съкращава

Плановете на българския бизнес да наема служители леко се подобряват за второто тримесечие на 2012 г., показа проучване на Manpower. 18% от работодателите очакват да увеличат персонала си, докато 10% прогнозират намаляване, а 70% не залагат на промяна.Това означава нетен обзор на заетостта от +8%.

Показателят се получава, като от процента на мениджърите, които очакват нарастване на броя на служителите, се извади делът на тези, които очакват намаление. На тримесечна база ситуацията леко се подобрява с 4%, но спрямо второто тримесечие на миналата година изостава със 7%.

На практика от общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо един от 5 посочва, че ще наема персонал за периода април-юни.

“Добрата новина е, че за шесто поредно тримесечие българските работодатели продължават да отчитат намерения за увеличаване на работната си сила през идните месеци. Лошата новина е, че вследствие на повишените критерии и изисквания на компаниите в процеса на подбор е изключително трудно да се намери подходящият кандидат и много обявени позиции остават незаети поради разминаването в търсени и предлагани умения. В същото време огромен брой кандидати подават автобиографии за позиции, за които смятат, че са подходящи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Най-високи за второто тримесечие са очакванията за наемане на работодателите от Бургас, София и Варна, а мениджърите в Русе отчитат най-слаби планове за наемане.

Най-големи оптимисти са от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като и двата сектора отчитат най-високия нетен обзор на заетостта от +16%.

От друга страна, работодателите в сектора минно дело са с най-песимистични очаквания.

Освен това нашите клиенти ни казват, че има голямо търсене за IT специалисти и оператори за кол центрове, владеещи 2 европейски езика, основно от страна на мултинационални компании, които обслужват Европа. Същевременно „изтичането на мозъци” продължава да е голям проблем, въпреки че редица българи се завърнаха в родината вследствие на икономическия спад. Например недостигът на кадри в сектора на здравеопазването, най-вече лекари, продължава да се усеща все по-осезаемо, тъй като много здравни работници предпочитат да емигрират в Германия и други европейски страни заради много по-високия потенциал при заплащането”, обясни Василева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg