Всяко трето дете у нас е подложено на стрес

813
Всяко трето дете у нас е подложено на стрес

Всяко трето дете в България живее в риск, демографският срив е равен на екстремна криза. Това каза Янка Такева - член на Икономическия и социален съвет, по време на открита пленарна сесия на съвета, на която тя представи становищата на съвета "Семейството, доброто родителство и равните възможности между половете".

Такева уточни, че от 1989 година до момента българите са намалели с 1.2 милиона, коефициентът на плодовитост през 1975 е бил 2.2, а през 2006 година е спаднал на 1.38.
Детската смъртност в България в момента е 9.7 промила, а в страните от ЕС 4.5, допълни тя.

Все по-значима става целта хората да имат възможността да отгледат и възпитат желания от тях брой деца, на които да осигурят добри материални, образователни и емоционални условия на живот, посочи Янка Такева.

Като други негативни последици през последните години Такева посочи, че само за 16 години поради икономически и социални причини 900 000 души са напуснали страната.

Освен това се наблюдава образователен дисбаланс сред етносите, а всяко 4-то дете не завърша средно образование.

Същевременно, продължи председателят на СБУ, коефициентът на заетост на жените в България е 51.7%, а в ЕС е 56.3%, макар че според Лисабонската стратегия той трябва да бъде 60%.

При това положение Икономическият и социален съвет отговорно е приел да разработи по собствена инициатива становище по посочените проблеми, изтъкна Такева.

В тази връзка Икономическият и социален съвет настоява за приемане на Закон за равните възможности. Освен него ИСС настоява за Закон за подкрепа на семейството за устойчивост, равнопоставеност.

Насърчаването на работодателите за създаването на фирмена и семейна политика в тази посока също е необходима, допълни Янка Такева.

По думите й трябва да се осигури надбавка за всяко дете без подоходен тест, както и достъп на всяко дете до детски градини и ясли.

Трябва да се разработят нови социални услуги за отглеждане на деца, както и финансови стимули за майки студенти или докторанти.

Отпускане на държавен платен отпуск за бащата при раждане на дете, гъвкаво и намалено работно време за родители не само за майката, са сред останалите стъпки за създаване на фирмена семейна политика, по думите на Такева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...