Всяко второ домакинство в България е засегнато от кризата

1120
Всяко второ домакинство в България е засегнато от кризата

Всяко пето домакинство у нас остава засегнато от кризата. Две трети от тях трудно свързват двата края. Това са резултатите от проучване Институт "Отворено общество " и Световната банка. Въпреки това до края на годината българите очакват да живеят по-добре.

Авторите на проучването обаче посочват, че умереният оптимизъм няма здрава икономическа основа.

Затъването в кризата е преминало, но излизането от нея става с пълзене, коментира изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев данните от проучване на института. На пресконференция в София бяха представени предварителните анализи на данните на национално представително проучване на домакинствата в страната, осъществено от Институт "Отворено общество"- София и Световната банка.

Според проучването натискът на икономическата криза върху домакинствата остава висок въпреки появата на сигнали за начало на възстановяване. От началото на миналата година почти всяко второ домакинство е било засегнато от негативните ефекти на кризата, но в повечето случаи тези затруднения са имали временен характер.
Едно от всеки десет домакинства обаче е изпадало в трайно затруднение, от което не може да се измъкне.

През март 2011 г. делът на домакинствата, които заявяват, че са засегнати от кризата намалява до 23 на сто от 29 на сто година по-рано. Анализът на данните показва, че равнището на бедността у нас се задържа устойчиво на високо ниво за ЕС - малко над 21 на сто.
Две трети от домакинствата споделят, че едва свързват двата края , а около 5 на сто затъват в дългове.

Линията на бедност, изчислена по метода на Евростат е 246 лв. на човек от домакинството. Заради недостиг на средства всяко трето семейство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти, а всяко пето се лишава от необходими лекарства.
Сред най-бедната една пета от домакинствата над половината са намалили консумацията на храни, а всеки пети пропуска хранене поради липса на средства.

Делът на домакинствата, чиито доходи спадат, е намалял в сравнение с началото на 2010 година, каза програмният директор на Институт "Отворено общество" Боян Захариев.
Делът на тези, които принудително работят по-малко също е намалял в повечето сектори, с изключение на строителството, търговията на дребно и ремонта на автомобили.

В някои сектори на икономиката има известно раздвижване, но дори това да е сигнал за цялостно оживление на икономическата активност, ще мине поне година преди домакинствата да почувстват значима промяна в своето благосъстояние, отбеляза Захариев. 

Източник: БНР, БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...