Втора инсталация за сортиране на битови отпадъци откриха в Габрово

897
Втората в страната инсталация за сортиране на битови отпадъци бе открита днес в Габрово. Лентата на новото съоръжение прерязаха изпълнителният директор на софийската фирма "Екобулпак" Видьо Видев, управителят на Габровска област Цветан Нанов и кметът на Габрово Богомил Белчев.

Инсталацията се намира в местността Равнище край село Гръблевци, където е габровското депо за битови отпадъци. Тя е част от системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, изградена от фирма "Екобулпак" на територията на община Габрово.

С инсталацията фирма "Екобулпак" затваря цикъла за разделно събиране на отпадъци в Габрово, който включва поставяне на контейнери, извозване на отпадъците до сметището, балиране и транспортиране до предприятията за рециклиране в страната, каза при откриването Видьо Видев. Той съобщи, че за общината процесът е безплатен и се финансира от фирмата.

Капацитетът на съоръжението е сортиране на 4 тона отпадъци на час. Той е съобразен с генерираното годишно количество на отпадъци в общината - 31 хиляди тона. Площта, на която е разположено новото съоръжение, е 5 хиляди квадратни метра. Инсталацията е монтирана в закрито помещение, в което има депо за сметта и склад за балирани опаковки.

Сортиращата инсталация отначало ще се обслужва от 19 работници, наети чрез габровското "Бюро по труда". Проектът на "Екобулпак" предвижда броят на новите работни места да стане 40.

Габровската община работи по проекта за разделно събиране на отпадъци от две години. Договорът между администрацията и фирма "Екобулпак" е подписан на 1 юли 2005 година, съобщи кметът Богомил Белчев.

Съоръжението за сортиране на отпадъци е първо за Северна България. До края на годината фирмата инвеститор предвижда да пусне в експлоатация такива инсталации в София, Пловдив, Русе, Търговище, Пазарджик и Горна Оряховица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...