Втори сме по разходи за труд в ЕС, но и все още първи по най-ниски заплати

965
Втори сме по разходи за труд в ЕС, но и все още първи по най-ниски заплати

© Unsplash

През третото тримесечие на годината разходите за труд за отработен час в Европейския съюз са се повишили с 3,4% спрямо същото тримесечие на предходната година. В еврозоната те са нараснали с 2,9%, сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат.
 
Разходите за труд на фирмите включват възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, както и вноските за социално осигуряване, плащани от работодателя.
 
В ЕС заплатите за отработен час са се увеличили с 2,8% през третото тримесечие на годишна база, а непреките разходи за труд са скочили с 5,3%.
 
За еврозоната данните за възнагражденията показват ръст от 2,1%, а непреките разходи за труд са скочили с 5,3%.
 
Най-значим ръст на общите разходи за труд за отработен час през третото тримесечие на годишна база в ЕС е регистрирала Унгария (+16,6%). 
 
България е на второ място с ръст от 16,3%, като разходите за заплати и надници са скочили с 16,3%, а непреките разходи за труд - с 15,8%.
 
Още четири страни членки отбелязват увеличение на показателя с над 10% -  Литва, Полша, Гърция и Румъния. 
 
В същото време възнагражденията у нас за 2021 г. са останали най-ниски. Това показва най-новият показател на Евростат, който представя средни коригирани годишни нива на заплащане за пълен работен ден. 
 
 
Според данните през миналата година в ЕС средната годишна коригирана заплата за служители на пълно работно време е била 33 500 евро.
 
Най-висока средна годишна коригирана заплата на пълен работен ден през 2021 г. е имала Люксембург (72 200 евро), следвана от Дания (63 300 евро) и Ирландия (50 300 евро). Трите страни с най-ниски показатели в това отношение са България (10 300 евро), Унгария (12 600 евро) и Румъния (13 000 евро).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg