Вторият диаметър на метрото ни струва над 235 млн. лв.

455
Вторият диаметър на метрото ни струва над 235 млн. лв.

Вторият диаметър от разширението на столичното метро ще стува над 235 млн. лв., става ясно от публикуваната на Официалния вестник на Европейския съюз обществена поръчка за строителство на инфраструктурния проект.

200 млн. лв. или 85% от стойността на проекта, ще бъдат финансирани от присъединителните фондове по секторната оперативна програма "Транспорт", докато останалите 15 % или 35 млн. лв. ще бъдат национално съфинансиране, пише Money.bg.

Финансирането на проекта стана възможно след изготвянето на подробен идеен проект от страна на „Метрополитен", извършена оценка на въздействието на околната среда, изготвяне на тръжна документация, както и необходимото технико-икономическо проучване.

Дължината на участъка, който включва трасето от "Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - пл.Св.Неделя - НДК - бул. Черни връх, е 6,5 км със 7 метростанции.

Търгът за избор на строител по проекта, който вече беше стартиран, ще се проведе в два етапа. По време на първия етап ще се напарви предварителен подбор с кратка листа и той ще приключи до 3 септември тази година. Вторият етап ще определи изпълнителят и той ще се състои от септември до 15 декември 2007 г.

Метростанциите и тунелите по трасето в участъка ще бъдат изцяло подземни, като строителството ще се извършва - на тунелите предимно подземно, а на метростанциите - подземно по открит способ.

Строителството ще бъде осъществено чрез две обособени позиции. Позиция №1 ще включва строежа на отсечката от „Пътен възел Надежда (км 4+140) - Централна ж.п. гара - пл. Света Неделя - бул. Патриарх Евтимий (км 7+910)", с дължина 3,8 км и 4 метростанции.

Позиция №2 пък ще изгради метрото в отсечката межу бул. Патриарх Евтимий (км 7+910) - бул. Черни връх (км 10 + 495), с дължина 2,6 км и 3 метростанции.

Строителството ще започне през 2008 г., като отсечката ще бъде завършена и въведена в експлоатация през 2011 г., информира Money.bg.

За участие в търга кандидатите трябва да имат среден годишен оборот за всяка от последните три години от минимум 200 (двеста) милиона лева или равностойността им в евро, в това число:

за I (първа) обособена позиция - минимум 150 (сто и петдесет) милиона лева или равностойността им в евро
за II (втора) обособена позиция - минимум 50 (петдесет) милиона лева, или равностойността им в евро.
Кандидатите трябва да имат също така налични или готовност за осигуряване на финансови средства за покриване на разходите през първите шест месеца от строителството в размер на минимум 40 (четиридесет) милиона лева или равностойността им в евро), в това число:

за I (първа) обособена позиция - минимум 30 (тридесет) милиона лева или равностойността им в евро)
за II (втора) обособена позиция - минимум 10 (десет) милиона лева или равностойността им в евро), без задълженията на кандидатите по други договори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg