Взимат книжката за превишена скорост, реши парламентът

974
Взимат книжката за превишена скорост, реши парламентът

Парламентът прие окончателно промените в Закона за движението по пътищата, внесени от правителството, предаде БНР.

Значително са завишени глобите за превишаване на допустимата скорост от водачите на автомобили. За превишаване скоростта извън населено място с над 51 км в час е предвидена глоба от 200 лева и 3 месеца лишаване от книжка.

Водач, който повторно превиши скоростта с над 31 км. в час ще бъде глобен с 300 лева и 3 месеца няма да има право да управлява автомобил.

В населено място за превишаване на скоростта глобата ще бъде 10 лева, от 11 до 20 км в час - 30 лева, от 21 до 30 км в час - 100 лева, от 31 до 40 км в час - глоба от 150 лева и отнемане на книжка за един месец, над 41 км в час - глоба 200 лева и два месеца без книжка, над 51 км в час глоба 250 лева и три месеца лишаване от право да се управлява моторно превозно средство.

В измененията в закона са въведени и редица правила за това, къде да се возят децата.

За управление на кола с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на 1000 до 1,2 на 1000 установено с медицинско изследване, шофьори със стаж до 2 години и водачи на моторни превозни средства за обществен превоз на хора и опасни товари ще се отнема книжка за срок от два до 12 месеца, а глобата ще бъде в размер на от 300 до 600 лева.

Движещите се по пътя автомобили ще трябва да бъдат оборудвани със светлоотразителна жилетка, обезопасителен триъгълник, аптечка и пожарогасител.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...