WSJ: Българите одобряват здравата ръка

600
WSJ: Българите одобряват здравата ръка

Новото българско правителство намали разходите и рейтингът му се увеличи, като все по-полулярен в страната, въпреки предприетите непопулярни мерки, става финансовият министър Симеон Дянков, бивш кадър на Световната банка, отбелязва влиятелният Wall Street Journal.

Правителството бе формирано след победата в парламентарните избори през юли, като настоящият премиер Бойко Борисов тогава обеща, че ще се пребори с корупцията, заради която ЕС замрази 1.56 млрд. долара фондове, които България трябваше да усвои.

Замразяването донесе големи икономически негативи за страната, която е най-бедната в ЕС, като основно следствие бе увеличеният бюджетен дефицит.

Правителството в лицето на финансовия министър бе принудено да замрази заплатите и пенсиите, както и да съкрати разходите с 15%. В резултат бюджетният дефицит бе редуциран с цели 81% - до 76.5 млн. долара през август, при 412 млн. долара през юли.

Предприетите мерки доведоха до невиждан през последните две десетилетия в страната правителствен рейтинг - 64% одобрение.

"Кризата даде на правителството уникална възможност - всяка непопулярна мярка да може да бъде аргументирана. В преобладаващата си част хората подкрепят неговата политика", казва Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на българските работодатели и индустриалци. "Нужна е още много работа в посока съкращаване на разходите.

Все пак съм убеден, че ще имаме балансиран бюджет в края на годината", казва от своя страна министър Дянков. И добавя: "Пикът на икономическия спад ще бъде в края на годината, при положение, че в световен план икономиката продължава да реализира растеж. За последното тримесечие в България се очертава растеж от 4.8%, при 7% за същия период миналата година".

Дянков подчертава, че България се нуждае от спешно финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), подобно на повечето свои съседи. Делегация на МВФ пристига тази седмица в София за запознаване със ситуацията и предварителни разговори.

Основен приоритет на страната, според Дянков, е да бъде предпазен бюджетът от дефицит, тъй като това би поставило българския лев на изпитание спрямо еврото.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg