WSJ: Борисов и Дянков се отказаха и от еврозоната

1190
WSJ: Борисов и Дянков се отказаха и от еврозоната

Най-бедният член на ЕС, но и светъл лъч по отношение на фискалната политика - България, замразява за неопределено време своите отдавнашни планове за влизане в еврозоната, показвайки охлаждане на ентусиазма си за общата европейска валута, пише БГНЕС като се позовава наThe Wall Street Journal.

В различни интервюта премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков казват, че решението да бъдат изоставени плановете за присъединяване към еврозоната, което бе отдавнашна стратегическа цел на няколко правителства в бившата комунистическа държава, идва в резултат на влошаващите се икономически условия и засилващата се несигурност по отношение на перспективите пред блока, успоредно с решаващите промени в нагласите на общественото мнение в България, която влиза в третата си година на програма на бюджетни икономии.

"Нагласата ни и общественото мнение се промениха. Точно сега аз не виждам никакви ползи от влизане в еврозоната, а само разходи", казва Симеон Дянков. "Обществото основателно иска да знае, кого ще трябва да спасяваме когато се присъединим?

Твърде рисковано е за нас, а и освен това не е сигурно какви са правилата, а и какви е вероятно да са след една или две години", казва още той. След три години фискални ограничения сега София удовлетворява всички критерии за влизане в ERM II (предверието за еврозоната).

Премиерът Борисов обаче заяви, че все повече се тревожи от засилването на споровете в еврозоната дали да се даде приоритет на фискалната дисциплина пред растежа или както други искат - да се заложи на по-експанзионистична политика.

Той казва, че е сигурен, че сега ще има още по-дълбоко разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат.

Това е все едно глезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, който да му оправи болните зъби, дори и когато това е наложително, дава пример той. "Този момент е критичен за евро зоната и за ЕС", каза Борисов.
 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кев1н
# 0
17:09 | 4 September 2012
"Най-бедният член на ЕС, но и светъл лъч по отношение на фискалната политика - България" това WSJ ти го кажат.. е се 1 барак обама те е потупал по-рамото.. невероятна реклама пред бъдещите инвеститори! :) суперрр
NY
# 1
10:09 | 4 September 2012
"общественото мнение се промениха" - общественото мнение НЕ се е променило. Грешка е да не влизаме в еврозоната сега! Така правителството си оставя "вратичка" за лесна девалвация на лева, ако се сгафи след изборите. :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg