Я. Алексиев: Нужни са административни реформи в общините

1622
Я. Алексиев: Нужни са административни реформи в общините

Преди време започнахме да работим с общините и оттук видяхме откъде идват проблемите в регионалното развитие. На първо място – имаме много общини. Те са 70, които не отговарят на първоначалното изискване спрямо броя на населението. Това коментира Явор Алексиев, икономист от ИПИ, който взе участие в панел Икономиката на България във втория ден на Шумът на парите.

„В  много случаи именно общината в общинските предприятия е най- големият работодател. Трябва да минем през реформа – териториална, административна и данъчна, за да върнем в ръцете на общинските власти възможността да влияят на процесите, които се случват на тяхна територия“, каза той.

В момента основният инструмент за правене на политики в повечето общини е административен процес, който е инфантилен, няма как през него да се направи изявление на местното управление. Именно затова и евросредствата са единственият начин за осигуряване на капиталови разходи.


Според Алексиев друг проблем е, че повечето кметове на общини чакат да дойде правителство, което го подкрепя, за да започнат някакви промени. Местните власти са безсилни да направя нещо за развитие на своите региони и виждате как процесите се случват само в някои части на страната.

Затова и в момента София, Варна, Пловдив, Бургас са гръбнакът на българската икономика, които изнасят основната част от растежа, докато на север, например Видин, има много общини, в които безработицата е една и съща спрямо пет години по – рано, коментира Алексиев. По думите му това са райони, които териториално са изключени от икономическите процеси, които протичат в общината и една от причините е, че местните власти там не могат да правят нещо там.

Нормално е хората да бягат. Виждаме преструктурирането на българската икономика, пренасочване към големите градове. Този процес е нещо естествено, не виждам как може да се борим с това.

Според Алексиев има една единствена алтернатива, за да насочат пари.  Това е даване на ДОД директно на общината по адрес на личната карта . „Общината ще има интерес да привлече инвеститори, ще има интерес да им даде земя, защото всичко хора, които ще започнат да работят, тя ще получи от  това някакъв приход“, добави той. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg