Яне Янев: Борбата за сестрите ни в Либия продължава

320
Яне Янев: Борбата за сестрите ни в Либия продължава

Борбата продължава, обяви лидерът на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев.
На брифинг в БТА стана ясно, че партията няма да попълва листата си, след като ВАС отхвърли жалбата им срещу отказа на ЦИК да регистрира осъдените ни медици в Либия за кандидат-евродепутати.

Листата на партията остава с един човек - журналистът Васил Сотиров, а всеки глас за нас, означава съпричастност към сестрите ни и д-р Георгиев, обяви Янев.

Стана ясно също така, че юристите на партията са подготвили от името на медиците ни сезиране на Съда за правата на човека в Страсбург, тъй като е било нарушено правото им да избират и да бъдат избирани.

Друго юридическо действия на партията ще бъде сезиране на Съда на европейските общности в Люксембург, тъй като има разминаване между общностното право на ЕС и вътрешното ни законодателство.

Юристите на „Ред, законност и справедливост" дори коментираха вероятност от касиране на изборите, поради факта, че в нарушение на общностното право е отказано право на участие в изборите на осъдените ни медици.

Според адвокат Василев Върховният ни административен съд се е държал като съд от отдалечена губерния, тъй като не се е обърнал към съда в Люксембург за изглаждане противоречията между общностното право и вътрешното ни законодателство.

Едно от тези противоречия е принципът за уседналост, който не би трябвало да засяга български граждани - това е правна глупост, обяви Василев, цитирайки Директива на Съвета на Европа от 1993 година, според която този принцип не може да се прилага за собствени граждани.

Друг спорен момент е разликата в закона за избор на местен парламент и на евродепутати, която също е недопустима.
Парадокс е, обяви Василев, че според настоящото ни законодателство сестрите могат да се кандидатират за депутати в българския парламент, но не и за такива в ЕП.

От своя страна адвокат Атанас Железчев обяви претенциите си към работата на състава на ВАС, отхвърлил жалбата на „Ред, законност и справедливост" срещу решението на ЦИК.

Това не беше съд, а същински фарс, демонстрирал некомпетентност, заяви Железчев.

Адвокатът обяви, че протоколът от съдебното заседание е манипулиран, като в него има изречения, които никой в съдебната зала не е изговарял.

Освен това според Железчев съдебният състав не е бил проучил, както се изисква, документите по делото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg