Янкова: Данък лукс ще е успешен само за София

678
Янкова: Данък лукс ще е успешен само за София

Данък лукс ще е успешен само за София и още три-четири общини, но за общини като Смолян ще е равен на 0. Това каза кметът на община Смолян и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Дора Янкова.

Тя обясни, че има няколко въпроса по дискусията за данък лукс. По думите на Янкова трябва да се отговори първо на въпроса позволява ли Конституцията два данъка, защото общините вече са обявили данъчната тежест и размера на данъците сгради и автомобили.

Вторият въпрос е ще измени ли Народното събрание закона и ще допусне ли да има още един втори данък и той ще бъде ли противоконституционен.

Янкова каза още, че в цялата община Смолян няма нито една къща, която да е с данъчна оценка от 300 000 лв., което означава, че общината няма да получи нищо от данък лукс върху сградите. Около 5% от автомобилите в общината са на над 70 000 лв., но при тях има още много компоненти, на чиято база се прави оценката за данъка.

„По сметките на данъчната служба общината няма да получи никакви приходи", каза още Янкова и припомни, че по отношение на този вид данъци община Смолян бе подложена и на съдебна дискусия.

„Аз мисля, че не е допустимо два пъти облагане за едно и също нещо", каза още кметът на Смолян и обясни, че общината вече е събрала данък сгради, който трябва сега още веднъж да се обложи. Подобно е положението и за автомобилите.

„Това е волята на тристранния съвет, а каква ще е волята на парламента предстои да узнаем", подчерта Янкова. Тя бе категорична, че данък-лукс е една добронамереност към общините, от която обаче нищо няма да излезе, защото в повечето общини този приход ще е равен на 0

„ Голяма част от новите коли в региона са на лизинг, а в Смолян има само един-два Хамара, които ще трябва да плащат данък лукс, но с две коли няма да напълним хазната", даде пример с града Янкова.

Според нея този вид данък ще влияе психологически на хората - „видиш ли ще вземем от богатите повече", само че законово трябва да се види как ще се разпише.

Гледам хладнокръвно на всичко това, отбеляза кметът на Смолян. Председателят на НСОРБ каза още, че общините няма да спрат да настояват да получат процент от данъка върху подоходно облагане.

"НСОРБ няма да спре да иска този данък, защото кризата показва, че ако общините останат само на местните данъци и такси, това ще означава никакво развитие, категорична бе Янкова. Тя съобщи още, че специалистите на НСОРБ ще поставят в съвета по децентрализация промяна на философията на местните данъци и такси и въобще на местните финанси в общините.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg