Японското правителство ни отпуска $370 млн. за нов транспортен проект

374
Японското правителство ни отпуска $370 млн. за нов транспортен проект

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Цунехару Такеда. По време на срещата Такеда изрази намерението на японското правителство да отпусне заем от около 37 милиарда йени (370 млн. щ. д.) за новия проект по линия на Official Development Assistance (ODA).

Проектът включва изграждането и развитието на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас. Той ще обхване и изграждането на прилежащите съоръжения, както и оборудването на двете големи международни пристанища на Черно море. Очаква се те да поемат обработката на нарастващия брой контейнери, като по този начин ще се постигне по-висока логистична ефективност.

Правителството на Япония е подкрепило усилията на Репулика България към стабилна демокрация и пазарно-ориентирана икономика чрез трайно икономическо развитие под различни форми, като заеми, безвъзмездна помощ, техническо сътрудничество и други, на обща стойност над 840 млн. щ. д.

До този момент правителството на Япония е отпуснало заеми за около 400 млн. щ. д. по предишните 5 проекта, като помощта по този нов проект ще бъде еквивалентна почти на общата сума на заемите по предишните пет проекта.

По време на разговорите двете страни изразиха надеждата, че успехът на този проект ще се превърне в още един символ на традиционно съществуващите връзки на приятелство между Япония и България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg