Яйца и захар поевтиняват, брашното поскъпва

830
Яйца и захар поевтиняват, брашното поскъпва

Цените на захарта се понижиха през последната седмица. В десет области захарта е поевтиняла, най-чувствително във Велико Търново - 1.3%, в Плевен и Пловдив 1%, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

По области, предлагането на едро на захар се движи в ценовите граници от 1.99 лв./кг до 2.29 лв./кг, съответно в Плевен и във Враца. Минимално поскъпване на захарта, в рамките на 0.01 - 0.02 лв./кг се регистрира в Благоевград, Монтана, Пазарджик, София и Стара Загора.

Средната цена на едро на яйца, размер М бележи намаление от 6.5%, спрямо миналата седмицата, в резултат на низходящото движение на цените на борсите в по-голямата част от страната (0.01 - 0.02 лв./бр.) и запазването на нивата им за останалите области.

В сравнение с предходната седмица, във всички области на страната цената на едро и на дребно на цяло агне остава непроменена. Единствено в Шумен е регистрирано 4.5% намаление.

Средните цени на едро на брашно тип "500" по области се движат в диапазона от 0.85 лв./кг (Враца) до 1.16 лв./кг (София). Преобладават областите, където брашното е поскъпнало, най-чувствително в Смолян (3.5%). Понижение на цените на едро се отчита в три области - Пазарджик (2%), София (1.7%) и Плевен (1.1%).

Средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната отбелязва намаление от 0.4% (0.01 лв./литър) спрямо предходната седмица. Цените на едро по области се движат в границите от 2.56 лв./литър до 2.83 лв./литър, като най-ниски стойности са отчетени във Велико Търново и Пазарджик, а най-високи - във Варна.

През седмицата цените на замразеното пилешко месо на борсите в страната са диапазона от 3.25 лв./кг до 4.50 лв./кг, съответно в Плевен и Разград. Като цяло, през седмицата в страната не се наблюдават съществени изменения на цените на едро на охладеното пилешко месо и са в диапазона от 3.80 лв./кг до 466 лв./кг, съответно в Търговище и Варна.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg