Яйцата поевтиняват с 22% през април

603
Яйцата поевтиняват с 22% през април

От средата на м. март се наблюдава трайна низходяща тенденция при движението на кривата на индекса на тържищните цени, информират от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В началото на април индексът стартира от ниво 1.491 пункта и в края на месеца стойностите му стъпват на ниво от 1.473 пункта. Спрямо началото на м. април е отчетен спад с 1.2%, а спрямо пиковите стойности през март понижението на ИТЦ е 4.4%.

При движението на цените на основните хранителни стоки през м. април се наблюдава спад на месечна база на яйцата с 22%, на захарта, ориза и лещата с около 2 – 4%, а цените на брашното и фасула се движат около нивата от предходния месец. В резултата на плавното покачване на цената на олиото през последните три месеца средномесечните стойности през април са с 2% по-високи в сравнение с м. март. Промяната на цените на млечните и месните произведения през април спрямо март е в диапазона ±1 - 3%.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 56% и при фасула – 18%. При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава ръст на годишна база в диапазона 2 – 12%. При цените на млечните произведения е отчетен спад на годишна база с около 3%, като стойностите на кравето масло са без промяна в сравнение със същия месец на предходната година.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за пролетния сезон. В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на оранжерийните краставици (11,7%), салатите (23%), картофите (9%) и зелето (2%). Поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при оранжерийните домати (29%) и зрелия чесън (5%), а ябълките, бананите и цитрусовите плодове са поскъпнали на месечна база в диапазона 1 – 11%.

В сравнение с м. април 2011 г. е отчетен ръст на цените на бананите и цитрусовите плодове и на оранжерийните домати и краставици. При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава спад на цените на годишна база, като най-силно изразен е този спад при цената на картофите, зелето и чесъна – около 50%. Цената на зелената салата през тази пролет е с 6.5% по-ниска, а ябълките се търгуват с 33% по-евтино в сравнение с миналата пролет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg