Яйцата поскъпнаха

1308
Яйцата поскъпнаха

За периода 27 юли - 3 август цените на едро на яйца размер М средно за страната, бележат незначително увеличение с 0.01 лв./бр. спрямо предходната седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Диапазонът, в който се движат цените в различните области е от 0.14 лв./бр. до 0.19 лв./бр.

Най-ниска цена е регистрирана отново в Пловдив и Плевен, а най-висока - във Варна и Смолян. Възходящо движение на цените по борсите се наблюдава в единадесет областни града в границите от 0.01 лв./бр. до 0.02 лв./бр. Намаление на цените е отчетено единствено във Варна (0.03 лв./бр.).


Цените на дребно на яйца, размер М, в големите търговски вериги (ГТВ) отново се движат в рамките на 0.14 - 0.28 лв./бр., съответно в Шумен и Разград. В осем областни центрове е отчетено незначително нарастване на цените с 0.01 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на яйца, размер М са в границите от 0.16 лв./бр. (Шумен и Силистра) до 0.23 лв./бр. (Монтана и Враца). Повишение на цените с 0.01 лв./бр. се регистрира в шест области, а с 0.02 лв./бр. единствено в Ямбол. 

Средно за страната цената на яйца, размер М предлагани в ДТО бележат увеличение с 0.01 лв./бр.

Цените на дребно на яйца, размер L в по-малките търговски обекти варират от 0.17 лв./бр. до 0.25 лв./бр. В девет от областите се наблюдава ръст на цените, като най-съществен е в Ямбол, Сливен и Бургас (0.02 лв./бр.). Спрямо предходната седмица, при цената на яйца, размер L, средно за страната се отчита поскъпване от 0.01 лв./бр.

Маржът между цената на едро и дребно в ГТВ на яйца, размер М достига до 0.11 лв./бр. в Разград, а разликата между цената на едро и дребно в ДТО е най-голяма във Враца (0.07 лв./бр.).

В по-голяма част от областите, предлагането на яйца и от двата размера в големите супермаркети е на по-високи цени от тези в по-малките търговски обекти, като разликата достига до 0.10 лв./бр. в Разград.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg