Йотингер: БГ трябва да вземе важни решения за енергетиката

445
Йотингер: БГ трябва да вземе важни решения за енергетиката

На българското правителство предстои да вземе важни решения за енергетиката през тази година, заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер при откриването на кръгла маса в София за енергийната сигурност в Черноморския регион.

Основното послание на Гюнтер Йотингер към българското правителство беше, че е нужно повече съгласуване на българската енергийна политика с тази на Европейския съюз както за доставките на газ, така и за ядрената енергетика. Той подчерта още зависимостта на Европа от външни източници на енергия и нарастващото потребление.

Газопроводът „Набуко" остава приоритетен проект за Брюксел, подчерта още еврокомисарят по енергетиката. България е първата страна, която ще се възползва от новите правила за вътрешен енергиен пазар на ЕС, каза още той. Гюнтер Йотингер също съобщи, че в следващите седмици ЕК ще обсъди всички тези аспекти подробно с българските власти.

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Гюнтер Йотингер са се разбрали да се търсят европейски пари и европейски инвеститори за продължаване на проекта АЕЦ-Белене. Бойко Борисов каза, че пари за централата в бюджета няма: "Тези, които казват: затворете проекта „Белене", трябва да знаят, че това е първият пасив. България става държава, която не се знае когато подпише едно споразумение или договор, дали той ще се изпълнява.

Какво имаме в „Белене"? Имаме подписани договори, имаме над 1.2 млрд. вложени пари, имаме по тези договори неустойки, които трябва да платим. Нямаме нито лев, заделени от предишното правителство, в бюджета за „Белене". Напротив, имаме и кредити от стотици милиони евра, които ако затворя днес „Белене", ние ще продължим по 25 млн. евро лихви плюс главница да плащаме от вътрешния бюджет. Всеки, който бръкне и заложи в следващия бюджет от порядъка на милиард и нагоре с кредит, ако се включи, евра, вкарва държавата в дефицит."

Премиерът допълни, че е подготвена процедурата за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй както и, че трябва да започнат дейностите за 7-ми и 8-ми блок на първата ни атомна централа.

По отношение на проектите за газопроводите "Южен поток" и "Набуко" Борисов подчерта, че страната ни може да осъществи и двата проекта, както и, че имаме осигурено финансиране за проекта "Набуко".

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg