Юристи очакват вълна от фирми - фантоми

639
Юристи очакват вълна от фирми - фантоми

Български юристи очакват нова вълна от фирми-фантоми след приемането на условието за 2 лв. начален капитал на фирма. След като поправките в Търговския закон бъдат обнародвани в Държавен вестник, всеки от нас ще има правото да регистрира ООД с начален капитал само 2 лв.

Но това не означава, че ще похарчите само толкова. Юристите препоръчват да наемете адвокат, който да се грижи за регистрацията. После ви чака наемането на счетоводител и всички останали бюрократични подробности и такси, които могат да надхвърлят 400 лв. Затова забравете за фирма срещу скромната сума от 2 лв.

"Трябва да се подават данъчни декларации, да се стигне до регистрация по ДДС, където ако се надхвърли оборот за 12 месеца над 50 000 лв. регистрацията е задължителна. Снабдяването с различни разрешителни в зависимост от спецификата на търговската дейност - всичко това са административни такси и разноски", каза Светозар Арнаудов, адвокат.

Очаква ни бум на фирми-фантоми, които бързо ще се появяват и после бързо ще изчезват. Такива примери има и сега, но след рязкото падане на минимума за начален капитал, рискът за търговци и потребители рязко се увеличава. Повечето хора биха регистрирали фирма, при положение, че началния капитал е само 2 лв.

Проблемът е и дали бъдещите ви бизнес-партньори ще гледат сериозно на вас, при положение, че сте започнали с 2 лв.

Преди да регистрирате фирма с такъв капитал, задължително се посъветвайте с адвокат. Иначе може да се окаже, че подведени от ниската сума, изведнъж дължите няколко хиляди лв.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg