"Южен поток" може да ни превърне във важен транзитиращ център на газ в Европа

387

Очакванията са чрез "Южен поток" България да се превърне в един от най-важните транзитиращи центрове на газ в Европа. Това каза министърът на икономиката и енергетика Петър Димитров по време на обсъждането на законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и Руската федерация за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на страната ни. Дискусията ще продължи утре.

Според Димитров за България е изключително важно да има алтернативно трасе за доставка на газ, което да не позволява политически рискове да застрашат българската икономика. По думите му това трасе е точно такова - минава по дъното на Черно море и се избягват държавите, в които има такова напрежение.

Министър Димитров допълни, че газопроводът ще осигури преди всичко политическа независимост на доставките на газ в България, по-ниска цена, в сравнение с другите страни по трасето на газопровода, както и страната ни ще си осигури допълнителни количества газ.

Според него е несериозно да се говори, че Европа е против този газопровод. Той се прави предимно за ЕС, там ще бъде потреблението, България е по-скоро транзитираща страна, отбелязаПетър Димитров. Той посочи, че проектът "Набуко" е приоритет номер 1 за България и ЕС, тъй като осигурява двойна алтернативност, но засега не е осигурен с газ. Затова на ЕС е необходим и Южен поток, добави той. Министърът определи като
незащитима тезата, че "Южен поток" е неизгоден за България. Ние разчитаме и на други източници и не бихме желали доставките да стават само от Русия, допълни той.

Иван Костов заяви, че ДСБ няма да подкрепи споразумението за сътрудничество при изграждане на газопровода "Южен поток". Той посочи, че ратификация на това споразумение върви срещу европейския поглед за това как трябва да се преодоляват
енергийните монополи. Според европейските договорености и европейската енергийна харта не бива да се допуска собственикът и управляващият транспортирането на газ да бъде един и същ, както в случая това е Русия, допълни Костов. По думите му този
проект няма и оценка за въздействие върху околната среда и не се знае какви екологични последици ще има от него.

Мартин Димитров каза, че ПГ на ОДС също няма да подкрепи ратификацията, защото икономическата полза от споразумението не е доказана. Хората вече разбраха тезата, че с този проект България става най-големия енергиен център на света, това е изпразнено от всякакво съдържание, отбеляза Димитров.

Според Христо Кирчев (ОДС) всички знаят, че в момента Русия иска да бъде трансфер на газта от Централна Азия, а задачата й е "да държи кранчето". Недейте смята, че Европа изцяло ще си разреши енергийните проблеми, внасяйки руската газ, каза Кирчев. Естествено ще реши част от проблемите, но има и други енергоносители за Европа, допълни той.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че транзитният газопровод "Южен поток" е важен и необходим за България проект, с реализацията на който ще се постигне ефект на повишаване степента на сигурност на енергийните доставки за България, региона и Европа. По думите му проектът в максимална степен е съобразен с
изискванията на ЕС.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg