За година олиото поскъпна с 79 процента, а брашното с 56 на сто

396
За година олиото поскъпна с 79 процента, а брашното с 56 на сто

Сравнителният анализът на цените през декември 2007 и декември 2006 година, направен от Държавната комисия по стокови борса и тържища (ДКСБТ) показва, че хранителните стоки са по-скъпи през настоящата година.

Най-голяма промяна спрямо предходната година има при цената на олиото (79 процента) и брашното (56 процента). С около 30 - 40 на сто по-високи, спрямо декември 2006 г. са цените на млечните произведения, яйцата и ориза. С 20 - 25 процента е поскъпването при лещата и фасула.

Захарта и пилето са се търгували през анализирания месец с 10 - 13% по-скъпо спрямо същия месец на миналата година, а най-малко е увеличените на цената на кренвиршите - 2 процента.

Сравнителният анализ на средномесечните цени на плодовете и зеленчуците през декември 2007 и декември 2006 г. показва, че въпреки високите цени на доматите и краставиците, типични за зимния период, техните стойности са по-ниски спрямо миналата зима.

Оранжерийните домати през декември тази година се търгуват на цена 1.80 лв./кг, а през декември миналата година тяхната цена е била 1.90 лв./кг. Аналогични са наблюденията на цената на оранжерийните краставици, които през тази година се търгуват на цена 1.97 лв./кг, а през същия период на миналата година цената на едро е била 2.10 лв./кг.

От българските плодове и зеленчуци най-голямо поскъпване е регистрирано при зелето - 50 процента и картофите - 30 процента. Малко по-висока е цената на ябълките, като спрямо миналата година промяната е 3 процента. При цитрусовите плодове най-голямо поскъпване е регистрирано при лимоните - 75 процента и бананите - 51 процента. По-малка е промяната през тази година спрямо предходната при цената на портокалите и мандарините, като увеличението е съответно с 14 на сто при портокалите и 10 на сто при мандарините.

Анализът на движението на цените на едро през декември показва запазване на тенденцията от предходния месец на повишаване на цените на част от основните хранителни стоки, съобщават от ДКСБТ. Последният месец на годината обикновено се характеризира с по-високи цени на стоките, търгувани на стоковите тържища, пише в анализа, цитиран от БТА.

В сравнение с предходните няколко месеца, през декември има по-слабо покачване на цената на брашното и олиото, чиито стойности са с 2 процента по-високи спрямо ноември. С 2 процента е поскъпването и при кренвиршите. С около 3-4 процента се е покачила за месеца цената на ориза и фасула и с 6 на сто на лещата и яйцата. Леко се е увеличила цената на кашкавала - 0.4 на сто, а при сиренето е регистрирано поевтиняване през декември, спрямо ноември с 2 процента.

Пилешкото месо се е търгувало през декември с около 1 процент по-евтино в сравнение с ноември. Без промяна е цената на захарта, която остава на ниво 1.54 лв./кг.

През декември спрямо ноември се наблюдава поскъпване на по-голяма част от плодовете и зеленчуците. С 8 процента се е повишила цената на картофите. Оранжерийните домати са поскъпнали спрямо ноември с 6 на сто, а краставиците - с 2 процента. С 2 процента по-скъпи през месеца са били и ябълките. След трайната тенденция на повишаване на цената на зелето, която ДКСБТ наблюдава през последните месеци, през декември стойностите на стоката остават стабилни и непроменени спрямо ноември.

По-голямото предлагане на цитрусови плодове през месеца доведе до поевтиняването им, като портокалите са се търгували на цена с 19 процента по-ниска спрямо предходния месец, а цената на мандарините е с 12 на сто по-ниска. Трайна тенденция на увеличаване на цената се наблюдава при лимоните, които се търгуваха през декември с 8 на сто по-скъпо спрямо ноември.

Незначително повишаване на стойностите е регистрирано при цената на бананите (0.5 на сто), но след рязкото поскъпване, което наблюдавахме в началото на тази година, цената им остава твърде висока, допълват от ДКСБТ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg