"За или против" Бургас-Александруполис обсъждаха в Бургас

364

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев сe срещна днес с представители на неправителствени и екологични организации, студенти, граждани и общински съветници от Бургас. Срещата е по повод предстоящия референдум “За или против изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис” и се проведе в Бургаския свободен университет.

Зам.-министър Рогачев запозна присъстващите с общите параметри и принципите за реализация на проекта.

Той припомни, че в тристранното споразумение между България, Гърция и Русия е записан текст, който задължава страните и Международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн BV” да предприемат всички необходими мерки за защита на околната среда при изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис. МПК ще възложи детайлно проучване при проектиране на трасето на петролопровода и оценка на риска. Ще бъде изготвена и оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Според нашето законодателство тази оценка задължително ще бъде представена за обществено обсъждане във всички общини, през които ще мине петролопроводът.

“Всички разпоредби на нашето и на европейското законодателство в областта на опазването на околната среда ще бъдат най-стриктно спазени, компромиси с екологията при изграждането и екплоатацията на петролопровода са изключени”, каза зам.-министър Рогачев. Той поясни, че ще се използват най-съвременни технологии и допълни, че опасенията за екологични катастрофи са неоснователни..

Калин Рогчев припомни, че на среща в Атина българската страна е предложила преди старта на строителството на петролопровода Бургас – Александруполис да бъде извършена предварителна екологична оценка на Бургаския залив. Предложено е също и създаването на екологичен фонд от участниците в проекта, със средства от който ще се покриват евентуални щети.

Зам.-министър Рогачев обърна внимание на факта, че буйови съоръжения – един от вариантите за изграждане на терминала в Бургас, има поставени в Черно и в Северно море, Средиземно море, в Мексиканския и Персийския заливи.

По време на дебатите беше обсъден и въпросът за отчуждаване на земи, през които се предполага че ще минава бъдещата тръба. Зам.-министър Рогачев обясни, че около 80 % от трасето на нефтопровода ще преминава през терени, които са държавна собственост. Той уточни, че ще има отчуждаване единствено на терени, на които ще бъдат изградени помпените станции. МПК ще обезщети собствениците на земите, под които ще мине тръбата и поясни, че те ще могат да се използват само за земеделие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg