За какви професии мечтаят съвременните тинейджъри?

5090
За какви професии мечтаят съвременните тинейджъри?

Общо 33% от гимназистите в София имат нагласата да се развиват в сферата на бизнеса, комуникациите и обслужващите дейности, показаха резултатите от проучване, базирано на тест за кариерна ориентация, подготвен от експерти на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Проучването включва 15 специализирани, езикови и частни езикови гимназии в София, като тестът за кариерно ориентиране е попълнен от над 940 ученици от 10, 11 и 12-ти клас.

Според крайните резултати една трета или 312 от тях са комуникативни, социално адаптивни и биха се реализирали най-добре в областта на мениджмънта, адвокатските услуги, административните услуги, застраховането и дейности, свързани с психология.


За 25% от учениците най-подходящите професии биха били в областта на администрацията и държавните институции.

Данните от теста показват, че за приблизително еднакъв процент от участниците в проучването - 15% и 14% съответно, най-подходящи ще бъдат професии, свързани с технологиите и инженерните науки, от една страна, и дейности, свързани с креативност като областта на изкуството и рекламата, от друга страна.

Сравнително малка част от учениците - 13% - показват нагласа към областта на медицината, екологията и естествознанието.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Fabio
# 0
01:06 | 18 June 2012
Dude, right on there borther.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg