За момента българската икономика не е ударена от финансовата криза

410
За момента българската икономика не е ударена от финансовата криза

За момента българската иконмика не е ударена от финансовата кризата, но рисковете това да се случи са по-високи, каза старшият икономист в институт "Отворено общество" Георги Ангелов на дискусия, инициирана от организацията.

По думите му икономиката ни е запазила и ускорила темпа си на растеж. През първото полугодие на тази година е отчетен най-високият темп на иконимически растеж през периода на въстанвяване на икономиката ни след 1998 година. Страната ни е на трето място по БВП, но въпреки това тя остава най-бедната страна в Европейския съюз.

Не трябва да се успокояваме, че през последните три тримесечия икономиката ни се развива добре, а правитлеството трябва да направи така, че тя да се развива добре и през следващите три тримесечия, каза Ангелов. По думите на Ангелов предстоящите месеци ще бъдат много по-критично за страната ни.

За да се избегне намаляване на кредитния рейтинг на България, Ангелов препоръча правителството да поддържа силна фискална позиция, като ограничава разходите и да води внимателна политика по доходите в държавния сектор. Според него, въпреки че сме в предизборен период, в който управляващите не са склонни да правят реформи, трябва да се увеличи гъвкавостта на икономиката чрез структурни промени. Като препоръка той посочи и запазване на икономическата стабилност и валутния борд и по-бърза подготовка за влизане в еврозоната.

Програмният директор на Център за либерални стратегии Георги Ганев заяви, че за разлика от много други страни, на фона на глобалната финансова криза у нас няма понижаване или влошаване на кредитния рейтинг.

Правителството трябва да продължи да поддържа доверието в банковата система и във валутния борд, аказа Ганев. Той обясни, че за момента не вижда опасности в банковата ни система, но тя няма пълен имунитет превид огромната глобална криза, допълни той. Трябва да се поддържа бюджетният излишък, защото той е важен буфер, препоръча Ганев. Според него е разумно излишъкът да не се понижава под 6 на сто от БВП, но и да не се правят активни стъпки да расте над това ниво.

Управляващият съдружник в "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов разясни, че ако в България има негативни ефекти от глобалната криза те няма да се прояват като огледално копие на това, което се случи в САЩ на "Уолстрийт".

В момент на глобална криза не всички икономики страдат еднакво, каза Лазаров. Ако определени сектори у нас продължат да предлагат конкурентни предимства за инвеститорите - да предлагат по-високи печалби и възможност за растеж от конкурентните ни дестинации, то ще продължат да се привличат и инвестиции. Затова е важно правителството да разширява икономическата свобода и да подобрява средата за правене на бизнес у нас, посочи Богданов.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg