За обновяване на ВиК сектора у нас са необходими близо 7 млрд. евро

519
За обновяване на ВиК сектора у нас са необходими близо 7 млрд. евро

Заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски ще открие на 26 април 2007 г. международната конференция “Модернизиране и изграждане на водното стопанство в България и региона”. Форумът ще се проведе до 27 април в Интер-Експо Център – София.

На пресконференция днес зам.-министър Михалевски цитира доклад на Световната банка от 2005 г., според който за обновяване на ВиК сектора в България са необходими около 7 млрд. евро. Той припомни, че ресурсите, с които държавата разполага, включително средствата по различни оперативни програми, предприсъединителните програми ФАР и ИСПА са около 2 млрд. евро.

Обновяването на ВиК сектора само с държавни средства би станало до 2035 година. Затова МРРБ разработва Проект на Закон за водоснабдяване и канализация, който предвижда създаване на публично-частни партньорства за управление на ВиК системата при ясна публична собственост на инфраструктурата, подчерта зам.-министър Михалевски. Според него, инвестициите в сектора ще доведат до неговото обновяване в периода 2020- 2022 година.

Той съобщи, че МРРБ ще инвестира, извън програмите с европейски средства, 550 млн. лв. във ВиК сектора в периода 2007 – 2010 година.

Зам.-министър Димчо Михалевски припомни, че до края на годината МРРБ ще вложи 40 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването на Пампорово, Варна, Обзор и 44 млн. лв. във ВиК дружествата в Добрич, Пловдив и Варна.

През юни тази година предстои пускането в експлоатация на четири пречиствателни станции за отпадни води – в Разлог, Златоград, Мадан и Рудозем, изградени със средства по програма ФАР. През ноември предстои пускането на две пречиствателни станции за отпадни води, построени по програма ИСПА – в Димитровград и в Стара Загора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg