За първи път участваме пълноценно в изработването на Лисабонския договор

285
За първи път участваме пълноценно в изработването на Лисабонския договор

България участва за първи път пълноценно в изработването на Лисабонския договор, заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова на организираната от КНСБ, със съдействието на фондация “Фридрих Еберт”, национална конференция на тема: “Договорът за реформа: накъде върви Европа”.

Новият договор прави европейското обединение по-силно и ефективно, заедно с това институциите на Съюза се доближават до европейските граждани, подчерта министър Грънчарова. Тя изрази убеждение, че Договорът за реформа е съпоставим по историческа значимост с Договора от Маастрихт, който постави основите на една по-ускорена политическа интеграция.

Сред новите моменти в Договора са премахването на тристълбовата структура и въвеждането на правосубектност на Съюза, новата система за гласуване, намаленият брой комисари в европейското правителство от 2014 г., въвеждането на поста председател на Европейския съвет и Върховен представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката за сигурност, повече правомощия за Европейския парламент и националните парламенти на държавите членки, изтъкна в изказването си пред форума българският министър по европейските въпроси.

Конференцията беше открита от председателя на КНСБ д-р Желязко Христов. В нея взеха участие председателят на Икономическия и социален съвет доц. Лалко Дулевски, членове на Европейския икономически и социален съвет, представители на браншовите и социални структури на КНСБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg