За първото шестмесечие на 2007 г. за корупция са уволнени 88 държавни служители

346
За първото шестмесечие на 2007 г. за корупция са уволнени 88 държавни служители

През първото полугодие на 2007 г. за корупция са уволнени 88 служители от държавната администрация, петима са временно отстранени, 35 са преназначени с оглед изваждане от корупционна среда, образувани са 77 дисциплинарни производства, прокуратурата е сезирана по 81 случая, двама са осъдени с влязла в сила присъда.

Данните са от отчета за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода януари-юни 2007 г. Правителството разгледа документа и прие програма за изпълнение на Стратегията за второто полугодие.

Отчетът на министъра на вътрешните работи Румен Петков, който е председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, съдържа обобщена информация за изпълнението на 140 задачи от Стратегията, свързани с промени в законодателството, мерки в публичната и в стопанската сфера.

Те са по отношение превенцията и противодействието на корупцията по високите етажи на властта, прозрачното партийно финансиране, мерки в централната и местната администрация, прозрачното и ефективно управление на системите на образованието и здравеопазването, предоставянето на качествени административни услуги, институциите за независим контрол, ефективност на наказателната политика срещу корупцията, прозрачното управление на обществените финанси, обществените поръчки и концесии, активизиране на сътрудничеството с гражданското общество.

Едно от съществените направления за борба с корупцията е работата със сигналите. Повечето министерства са изградили собствени системи за получаване на сигнали – „горещи телефони”, портали и кутии за констатирани нередности.

През периода за корупционно поведение са уволнени по дисциплинарен ред 54 служители на МВР. Преназначени на други длъжности с цел извеждане на служителя от корупционната среда са 27. На прокуратурата са предадени материалите за 66 служители.
Проверките и работата със сигналите е основна дейност и на инспекторатите към министерствата и агенциите в централната изпълнителна власт. За първите 6 месеца на годината са извършени 226 планови и 421 извънпланови проверки, обработени са 426 сигнала за корупция (365 са получени в централната и 71 в регионалните и местните администрации).

От началото на 2007 г. Агенция „Митници” е работила по над 600 преписки, като е извършила 162 проверки и вътрешни разследвания по сигнали и жалби, образувани са 37 дисциплинарни производства срещу митнически служители и са наложени 35 дисциплинарни наказания, вкл. 9 служители са уволнени. До прокуратурата са изпратени 3 сигнала за случаи, в които е установено наличието на данни за престъпления от митнически служители.

Мобилните групи за контрол и наблюдение са извършили над 7000 проверки и една специализирана операция, проведена на територията на цялата страна. Проверени са 7338 лица, 2540 превозни средства, 121 търговски обекта, 15 влака и 15 кораба.

За полугодието са образувани 20 дисциплинарни производства срещу служители от приходната администрация, 20 служители са уволнени, а в 6 от случаите е сезирана прокуратурата. По искане на МВР, следствието и прокуратурата НАП е стартирала 108 ревизии (15 на физически и 93 на юридически лица). Проверките още не са приключили.

С цел повишаване ефективността на наказателната политика срещу корупцията Министерството на правосъдието и Висшият съдебен съвет предприеха съвместни мерки за засилване на прозрачността и отчетността в работата на съдилищата чрез въвеждане на задължението за публикуване на статистическите отчети и годишните доклади на съдилищата. Докладите могат да бъдат прочетени в интернет страницата на ВСС www.vss.justice.bg (рубриката „Съдебна статистика”).

От началото на мандата на правителството са разкрити 927 случая на престъпления по служба с последваща облага, 805 данъчни престъпления, 1017 случая на присвояване, 140 случая на безстопанственост, 79 неизгодно сключени сделки и 182 случая на подкуп. Разкрита и документирана е престъпната дейност на 11 организирани престъпни групи с участието на 47 длъжностни лица.

Образувани са 96 досъдебни производства срещу 130 длъжностни лица, поставили се в услуга на организирани престъпни структури. Материалите са изпратени на прокуратурата.

В одобрената от правителството Програма за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и противодействие на корупцията до края на 2007 г. са заложени мерки за превенция на корупцията във връзка с граничния контрол и приходната администрация. Ще продължат усилията за подобряване на административното обслужване, контрола върху прилагане на законодателството за държавния служител, усъвършенстване на процедурите по предоставяне на обществени поръчки, превенция и противодействие на корупцията в сферата на здравеопазването и образованието и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg