За три години и половина приключени 65 700 дела

750
За три години и половина приключени 65 700 дела

От създаването на частното съдебно изпълнение досега за три години и половина са приключени 65 700 дела и са събрани около 910 млн. лева. Това съобщи на семинар в Костенец председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

С всяка изминала година нарастват сумите на събиранията, добави той. Кризата в България вече е факт и това се усеща и в нашата сфера, спадът е с около 20 на сто, добави Дичев.

Според статистиката най-удовлетворени от работата на частните съдебни изпълнители са банките. Постига се 50-60 на сто средна събираемост, отбеляза председателят на камарата.

Има много бизнес имоти - парцели и или дори цели предприятия, обявени за публична продан, но няма кандидати за тях, добави той. Жалбите до съда срещу частни съдебни изпълнители за 2006 г. са 10, но само три са били уважени, а през 2007 г. жалбите са били 2250, като 360 са били уважени. За 2008 г. жалбите са 1700, като 244 са уважени. За 2009 г. статистиката е идентична като за миналата година, посочиха от организацията.

Ще се правят проверки по канторите на частните съдебни изпълнители и тези, които не спазват правилата, ще понесат отговорност, заяви Дичев.

Клиенти на частните съдебни изпълнители са и много граждани, има и дела за предаване на деца, например за предаването на Николета и Павел от Асеновград на майка им в Полша, посочи той.

Друга група дела са тези за неизплатени месечни заплати. Частният съдебен изпълнител Мариян Петков каза, че откакто съществува сайт, в който се обявяват имоти за публична продан, са публикувани 2050 обяви. Над 300 от тях са за продан на автомобили или движими вещи, всички останали са за имоти. От всички тях сега само 700 са актуалните публични продажби, срокът на останалите вече е изтекъл, добави Петков.

Над 80 000 са точките в страната, от които е посещаван сайтът досега, като на ден посещенията са около 2000-3000. Общо 90 на сто от посещенията на сайта са от България, 130 са посещенията от чужбина, посочиха от организацията.

Частният съдебен изпълнител от Русе Иван Хаджииванов заяви, че понякога полицията отказва съдействие и най-често това става в случаи, свързани с автомобили. В Русе от три години има дела за вземания на "Топлофикация", но за този период са приключени около 60 на сто от делата, добави той.

В София делата от този тип тепърва започват чрез частни съдебни изпълнители, защото досега от "Топлофикация" са предпочитали работата на държавните съдебни изпълнители. За разлика от отоплителното дружество, ВиК-дружествата и доставчиците на ток все по-често търсят услугите на частните съдебни изпълнители, добавиха представители на камарата.

От организацията отчитат увеличение на изпълнителните дела, свързани с неиздължени потребителски кредити. Много хора не знаят какво точно е поръчителството по кредита и все по-често са случаите, когато на хора, станали гаранти, се налага да плащат задълженията на кредитополучателя, отбеляза Дичев. Най-трудно се събират малките суми, уточни той.

Колкото повече се отлагат плащанията или се разсрочват в края на периода, толкова в края на периода сумата все повече нараства, каза Дичев. Много голяма част от поръчителите са държавни служители, защото институцията, която отпуска кредита, предпочита такъв тип гарант, допълни той.

Има и много дела за стокови кредити, оказва се, че в много голяма степен получател на стоката не е човекът, предоставил личните си данни и личната си карта. Понякога роми залагат личната си карта за 20-30 лева при лихвар и с данните от нея се купуват стоки на изплащане, посочиха от камарата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg