Забавените плащания нарастват с още 5 дни

1744
Забавените плащания нарастват с още 5 дни

Срокът, в който се бавят плащанията между фирмите се увеличил през последната година средно с пет дни от 105 дни към ноември 2011 г. до 110 дни към ноември тази година. Това съобщи Милена Трифонова от Асоциацията на колекторските агенции, цитирана от БТА.

Най-големи са забавянията в плащанията на строителните фирми - те се увеличават от 150 дни преди година до 172 дни през тази есен. Забавянето на разплащането в сектора на услугите средно е 102 дни, а в сектора на промишлеността пада от 109 до 99 дни на годишна база. В сектора на търговията плащанията се отлагат с 66 дни.

Проблем пред банките и търговците е несъстоятелността, която може да се обяви със задна дата. Тя може да направи нищожни много договори за продажба на имущество. Ако си купите например с банков кредит апартамент от строителна фирма, която обяви несъстоятелност със задна дата, има възможност съдия изпълнител да анулира сделката, да ви вземе апартамента, а вие да продължите да плащате кредита си към банката, обясни Милена Трифонова.


Сега в Народното събрание се подготвят промени в законодателство, които да ограничат тази несъстоятелност до три години назад във времето.

В Германия този срок обикновено е три месеца, каза Трифонова. Тя препоръча кредиторите да си търсят бързо вземанията от закъсали фирми. Опитът ни учи, че в срок от 30 дни могат да се съберат около 80 процента от несъбраните вземания на фирма в несъстоятелност. Тогава дружеството е още работещо с персонал и с активи - след години вече нищо на остава за компенсиране на вземанията, уточни Трифонова.

Макар и да не се разбира от хората има голяма разлика между събиране на забавено плащане и изкупуване на вземане, каза Райна Миткова Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции. Събирането на забавените плащания се поема като разход от кредиторите и не натоварва с нищо клиентите на съответното дружество. Искаме да сме максимално коректни и се опитваме да не притискаме излишно с непристойни средства клиентите с проблеми в плащанията, добави Тодорова. Стигне ли се обаче до съд, разходите вече се поемат от осъдения, а те често никак не са малки, подчерта тя.

Изкупуването на вземане стана чрез цесия - процедурата е описана в Търговския закон. При цесията се сменя кредиторът. Клиентът с проблеми в плащанията трябва да бъде уведомен писмено, че има цесия за неговия дълг, добави Тодорова. Асоциацията на колекторските агенции приветства въвеждане на 10-годишна давност за стари сметки. Този срок ще активира кредиторите да си събират вземанията и ще направи ясни балансите на дружествата. Въвеждането на забавяне на търговските плащания само в срок от 30 дни също ще окаже положително влияние върху бизнес климата, смятат в организацията на колекторските фирми. Те посочиха, че е необходим закон за тяхната дейност, защото сега самозванци събират дългове без да се съобразяват с правилата в бизнеса като използват силови практики от близкото минало, посочи Тодорова.

За да паднат лихвите по кредитите и да се облекчи работа на банките, телекомите и дружествата, които продават на изплащане, е необходимо да се направи единен кредитен регистър. Сега кредиторите, дори и банките, нямат ясна информация за състоянието на потенциалните им клиенти. Затова например в България ипотеките са с лихва между 8 и 10 на сто, а в САЩ лихвите са под 2 процента, посочиха експертите. Тук редовните платци плащат рисковата премия за несъбраните вземания, подчертаха от асоциацията. Сметките, които традиционно се бавят са за комунални услуги - вода и парно. Хората предпочитат да си плащат първо банковите кредити, а за най-накрая оставят дълговете към кабелните оператори и телекомите.

Профилът на длъжника е мъж между 40 и 50 години, работил в годините преди кризата на средно или високо мениджърско ниво и живял на ръба на възможностите си, но сега не може да поддържа висок стандарт, посочиха от асоциацията. Средностатистическият длъжник обаче вече не е жител само на Северозападна България, а се концентрира в големите градове. Основните причини за забавени плащания са проблеми с изплащането на заплатите, безработицата и пътувания на длъжника за дълго зад граница, добавиха експертите.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg