Забавяне в плащанията между фирмите у нас

835
Забавяне в плащанията между фирмите у нас

Забавянето в плащанията между фирмите в България е било между 90 и 120 дни през 2008 г., докато днес, през 2010 г., се е увеличило на 150 дни.

"В момента е налице един процес на голяма фирмена задлъжнялост. Фирмите не могат да си плащат редовно. Не може да плаща на никой от своите кредитори или само на част може да плаща. Това е тъй нареченото състояние на неплатежоспособност, което представлява основанието за откриването на едно производство по несъстоятелност", обяснява юристът Кина Чутуркова.

Производството по несъстоятелност навсякъде по света е по-известно като фалит. Това е съдебна процедура, но не и край на бизнеса.

"Фалитът е част от бизнеса, от предприемачеството. Несъстоятелността е нормална процедура, тя не е наказателна, защото иначе, ако не обяви тази несъстоятелност, задълбава и задълбава кризата в самото предприятие, което ще доведе до истинска наказателна отговорност за това, че не е предприел действието да обяви несъстоятелност", казва икономистът Мария Капон.

Предприемачът е длъжен сам да обяви фалит и да започне процедурата.

"В едномесечен срок търговецът е длъжен да подаде молба. Сам да подаде молба, за да поиска да бъде открито такова производство. Защо брани и търговеца, самият длъжник - защото със самото откриване на такова производство се осигурява възможност за съхраняване на наличното имущество", пояснява Чутуркова.

Много български предприемачи отлагат процедурата по несъстоятелност, дори когато няколко месеца не могат да обслужват задълженията си към работници, държавата, банки и други фирми.  

"В кризата времето върви много по-бързо, то галопира и води фирмите до тежката депресия и до фалит. Тогава, когато един управленец вижда, че нещата са тежки, трябва да започне тази процедура. Несъстоятелността е процедура, която помага управителите да получават инфаркти или да влизат в психиатрични клиники от притеснението, което имат", смята Капон.

Неизплатени обществени поръчки от държавата към фирми, намалели обороти заради кризата, големи лихви от банките, дългове към доставчици и липса на свежи пари. Когато всички тези злини се съберат в едно, фалитът не е кошмар, а единственият път към спасението.  

По време на процедурата по несъстоятелност спира натрупването на задължения и започва разплащането с кредитори. Съдът поема от предприемача отговорността за оздравяване на фирмата и разплащане с кредиторите. Обявеният в срок фалит предпазва предприемача от наказателна отговорност.

Източник: btv

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бивш синдик
# 0
21:04 | 6 April 2010
Преди да се позовавате на такива "експерти" по несъстоятелност, направете проверка поне в Търговския закон. С цялото ми уважение към вашето издание, но материалът е меко казано - непрофесионален. Това, че профанизира процеса по несъстоятелност е отделен въпрос.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg