Забранено е строителството в Иракли до извършване на оценката по НАТУРА 2000

378
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас уведоми още в петък миналата седмица с писмо община Несебър да не издава разрешения за строителство в местността Иракли, включително и в зоните, предвидени за застрояване според действащия ТУП, преди да бъде извършена оценка по НАТУРА 2000.

Издаването на такива разрешения ще бъде считано за нарушение на Закона за биологичното разнообразие, във връзка с влезлите в сила на 29 юни промени в него, които изискват такава оценка за потенциалните зони от екомрежата, се посочва в писмото на РИОСВ-Бургас.

С цел превантивен контрол и опазване на защитените зони от “Натура 2000” в района на “Иракли – Емине” министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров наложи нова едногодишна забрана за извършване на строителство.

Съгласно измененията на Закона за биологичното разнообразие всички инвестиционни предложения, включени в предвижданията на община Несебър по общия устройствен план /ОУП/ за изграждане на курортна зона “Иракли”, както и тези, предвидени за разширения на регулацията на с. Емона, следва да бъдат подлагани на оценка за съвместимост с предмета и целите на защита по Натура 2000.

Независимо от факта, че за инвестиционните предложения в предвидената по ОУП на общината има издадени от РИОСВ положителни решения по реда на Закона за опазване на околната среда, те сега подлежат и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на защитените зони от “Натура 2000”.
РИОСВ ще уведоми за необходимостта от извършване на такава оценка и всеки от инвеститорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg