Вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда, пише в проектозакона за виното и спиртните напитки, одобрен от Министерски съвет.

Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки.

Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия, съобщи БНТ.

Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.

Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти.

Това изключва добавянето на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките.

Глобите за лица, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, са от 10 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че предстои ракията да бъде вписана като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход.