Забранява се строителство по Черноморието всяка година от 15 май до 1 октомври, реши НС

308
Забранява се строителство по Черноморието всяка година от 15 май до 1 октомври, реши НС

От 15 май до 1 октомври всяка година се забранява извършването на строителни и монтажни работи в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси и ваканционните селища по Черноморското крайбрежие.

Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от законопроекта за българското Черноморско крайбрежие. Изключение се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни работи, предаде БТА.

По предложение на Любен Дилов от ОДС беше отложено разискването и гласуването на текст от закона, уреждащ обхвата на зона "Б" от българското Черноморско крайбрежие. Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство предлага зона "Б" да обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км, а в строителните граници на Варна и Бургас - с широчина 500 метра от границата на зона "А".

Депутатите записаха, че в зона "Б" ще се разрешава осъществяване на дейности, свързани със създаване на нови или разширяване на границите на населени места, курорти и курортни комплекси при определени нормативи за всеки урегулиран поземлен имот, като се изисква плътността на застрояване да е до 30 на сто, интензивността - до 1,5 на сто, средно с височина до 15 метра, а минималната озеленена площ да е 50 на сто, като половината от нея трябва да бъде осигурена за дървесна растителност.

Разрешава се и създаване на нови или разширяване на границите на ваканционни селища при плътност на застрояване до 30 на сто, интензивност - до 1,2 на сто, а средната височина на застрояването да е до 10 метра. За създаване на нови и разширяване на границите на вилните зони се изисква плътността на застрояването да е до 40 на сто, с интензивност - до 0,8 на сто, и височина на застрояването до 7 метра.

Разрешенията за строеж, за изграждане на разрешените обекти по Черноморското крайбрежие да се издават при наличие на необходимата техническа инфраструктура за енергоснабдяване, водоснабдяване, за отвеждане и пречистване на отпадъчни води, както и за събиране и обезвреждане на битови и строителни отпадъци. Не бяха приети предложенията на Любен Дилов /ОДС/, Евдокия Манева /ДСБ/, Борислав Великов /НДСВ/ и Долорес Арсенова /НДСВ/ разрешенията за строеж на курортни комплекси да се издават след представен договор с действаща пречиствателна станция за пречистване на отпадни води.

Евдокия Манева аргументира предложението с искането собствениците на хотели да бъдат съпричастни към решаването на проблема с отпадните води на курортите и с изграждането на пречиствателни станции, а не това да е проблем само на държавата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...