Забранява се строителство по Черноморието всяка година от 15 май до 1 октомври, реши НС

284
Забранява се строителство по Черноморието всяка година от 15 май до 1 октомври, реши НС

От 15 май до 1 октомври всяка година се забранява извършването на строителни и монтажни работи в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси и ваканционните селища по Черноморското крайбрежие.

Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от законопроекта за българското Черноморско крайбрежие. Изключение се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни работи, предаде БТА.

По предложение на Любен Дилов от ОДС беше отложено разискването и гласуването на текст от закона, уреждащ обхвата на зона "Б" от българското Черноморско крайбрежие. Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство предлага зона "Б" да обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км, а в строителните граници на Варна и Бургас - с широчина 500 метра от границата на зона "А".

Депутатите записаха, че в зона "Б" ще се разрешава осъществяване на дейности, свързани със създаване на нови или разширяване на границите на населени места, курорти и курортни комплекси при определени нормативи за всеки урегулиран поземлен имот, като се изисква плътността на застрояване да е до 30 на сто, интензивността - до 1,5 на сто, средно с височина до 15 метра, а минималната озеленена площ да е 50 на сто, като половината от нея трябва да бъде осигурена за дървесна растителност.

Разрешава се и създаване на нови или разширяване на границите на ваканционни селища при плътност на застрояване до 30 на сто, интензивност - до 1,2 на сто, а средната височина на застрояването да е до 10 метра. За създаване на нови и разширяване на границите на вилните зони се изисква плътността на застрояването да е до 40 на сто, с интензивност - до 0,8 на сто, и височина на застрояването до 7 метра.

Разрешенията за строеж, за изграждане на разрешените обекти по Черноморското крайбрежие да се издават при наличие на необходимата техническа инфраструктура за енергоснабдяване, водоснабдяване, за отвеждане и пречистване на отпадъчни води, както и за събиране и обезвреждане на битови и строителни отпадъци. Не бяха приети предложенията на Любен Дилов /ОДС/, Евдокия Манева /ДСБ/, Борислав Великов /НДСВ/ и Долорес Арсенова /НДСВ/ разрешенията за строеж на курортни комплекси да се издават след представен договор с действаща пречиствателна станция за пречистване на отпадни води.

Евдокия Манева аргументира предложението с искането собствениците на хотели да бъдат съпричастни към решаването на проблема с отпадните води на курортите и с изграждането на пречиствателни станции, а не това да е проблем само на държавата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg