Задълбочаваме търговско-икономическите си отношения с Молдова

547
Задълбочаваме търговско-икономическите си отношения с Молдова

Задълбочаването на търговско-икономическите отношения бе основна тема на днешните разговори в Кишинев между премиерите на България и Молдова - Сергей Станишев и Василе Тарлев.

Припомняме, премиерът Станишев от днес е на официално тридневно посещение в Молдова. На обща пресконференция с Василе Тарлев българският министър-председател подчерта важността на тази визита, която трябва да даде тласък на отношенията между двете приятелски страни. България подкрепя последователно стремежа на Молдова към европейска интеграция и оценява усилията, които Кишинев прави в тази насока, особено в областта на законодателството. На разговорите, водени тази сутрин на четири очи, и на пленарните заседания на двете делегации, бе уточнено, че нашата страна ще помогне в това отношение на Молдова като изпрати експерти, които да споделят българския опит.

Като член на ЕС България има ангажимента да бъде страна донор и да увеличава своите помощи за други страни. Молдова е сред приоритетните ни партньори в тази област наред с Грузия и Армения, подчерта пред журналистите Сергей Станишев. Сега чакаме предложения от молдовската страна как да организираме тази подкрепа, каза той.

България високо цени отношението на Молдова към българската диаспора. Нямаме и не можем да имаме никакви претенции в това отношение, констатира Станишев и добави, че ние гледаме на българите в Молдова като на допълнителен мост на приятелство
между двете страни.

Двамата премиери единодушно подчертаха добрите политически отношения между двете страни. Василе Тарлев изрази задоволство от подкрепата на София за стремежа на Кишинев към евроинтеграция. Молдовският премиер наблегна на необходимостта от задълбочаване на контактите в икономиката чрез създаване на съвместни предприятия, сътрудничество в хранителната промишленост и селското стопанство.

За активизиране на връзките в икономическата област ще допринесе и утрешният българо-молдовски бизнесфорум, който ще се състои в Кишинев, подчерта премиерът. Стокообменът между нашите две страни миналата година отбеляза двукратен ръст и това е радващо, но обемът му засега е малък - около 70 милиона долара, каза премиерът. По думите му обаче напоследък има голям интерес от страна на български бизнесмени към инвестиции в Молдова.

На въпрос на БТА към двамата министър-председатели в кои икономически области по-конкретно виждат добри перспективи за сътрудничество, домакинът Василе Тарлев посочи смесените предприятия, хранителната промишленост, енергетиката и туризма.
Българският премиер изтъкна, че има възможности да бъдат получени добри резултати в отрасли като строителството, преработващата промишленост и специално наблегна на възможностите на българския банков сектор.

Станишев заяви, че български банки вече инвестират в Молдова, Сърбия, готвят се и за украинския пазар. Премиерът заяви, че за българския бизнес Молдова предоставя възможност освен всичко друго и за износ към страните от Общността на независимите държави. Същото важи и за молдовската страна, която пък чрез България получава достъп до огромния пазар на ЕС, каза Станишев.

На въпрос на молдовска медия за политиката на българската държава за предоставяне на българско гражданство на молдовци, българският премиер заяви, че тази политика е последователна, но не може да се говори за даване на гражданство на килограм или по желание.

След двустранните разговори, състояли се днес, бе подписано междуправителствено споразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информация. От българска страна подпис под него сложи Цвета Маркова, председател на държавната Агенция за защита на класифицираната информация, а от молдовска - Артур Решетников, директор на Службата за информация и сигурност на Молдова.

На днешните разговори българският премиер е отправил официална покана към Василе Тарлев да посети нашата страна, която е била приета със задоволство.

Сергей Станишев поднесе днес цветя пред паметника в центъра на Кишинев на Стефан Велики (Щефан чел Маре), молдовски княз от 15 век, останал в историята с упоритата си съпротива срещу османските завоеватели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg