Задълженията на ВМА са 50% от задълженията на МО

1412
Задълженията на ВМА са 50% от задълженията на МО

Задълженията на ВМА са около 50% от задълженията на Министерство на отбраната и произлизат от това, че държавни институции не плащат нищо за лечение - нито НСО, нито НРС, нито ДАНС. Това каза министърът на отбраната ген. Аню Ангелов на кръгла маса за обединението на ВМА и МВР болница.

Министърът бе категоричен, че това ще трябва да се промени. "Аз самият не горя от желание да добавям към системата на отбраната допълнителни функции. Заедно с това обаче подкрепям принципа, който е заложен тази концепция - пациентите, както от контингента на МО, така и от контингента на МВР и всички останали елементи от сектора сигурност да получават качествено здравеопазване", добави министърът. 18 % от лекуващите се във ВМА са служители на МВР, други 18 % са от контингента на МО, останалите са граждани.

В същото време ВМА страда от липса на специалисти и няма система за подбор на специалисти. Ген. Аню Ангелов изрази опасенията си по повод сливането на двете медицински звена, които ще сформират магистратура. Той призова лекарите да кажат становищата си по въпроса, защото на него и на колегата му Цветан Цветанов им е трудно да видят проблемите от нивото, на което са.

Академията в 12 пъти по-голямата от МВР болница, а капацитетът й позволява всеки пострадал пациент да получи помощ в рамките на 40 минути. Структурата на ВМА включва 5 болници, 6 санаториума, 640 медицински пункта - разположени в цялата страна. Персоналът включва 3 262-ма души - 720 лекар, 880 сестри, 320 лаборанти, а останалите са технически състав. Базата включва 2500 легла. 466 хил. пациенти са преминали през ВМА за миналата година, 18 % от тях са служители на МВР. МВР болница разполага с 300 легла, при средна използваемост под 60 %. Предвижда се да се позволи на цивилните пациенти да има по-широк достъп.

Иван Павлов от полицейския синдикат коментира, че не вижда от къде ще дойдат икономии от сливането при положение, че административният състав на МВР болница е от 10 души и добави, че не са виновни 143-мата служители в болницата, че са със статут. Ако сливането стане факт техният статут ще се запази. От друга страна обаче във ВМА предстоят съкращения на 225 души, според Бялата книга за отбраната. Павлов определи обединението като вливане и запита какви са гаранциите, че служителите на МВР ще получат същите грижи на същите цени. Иван Павлов допълни, че работи в системата и от 20 години не му се е налагало да ползва санаториум на МВР, и едва ли в следващите години ще му се наложи да иска лечение в санаториум на ВМА. В отговор вътрешният министър Цветан Цветанов добави, че концепцията за сливане има за цел само подобряване на медицинското обслужване на 50-те хиляди служители на МВР.

Според Цветанов, има хора, които желаят да ползват санаториум. Той бе категоричен, че социалния статус на служителите от МВР няма да бъде нарушен. Освен във ВМА, полицаите ще могат да се лекуват и в болница "Лозенец". В момента ВМА има 16 млн. лв - 9 млн. към фирма "Хигия" и 7 млн. лв за храна, задължения, а МВР болница около 217 хил. лв. До края на септември вицепремиерът Симеон Дянков е обещал 8 млн.лв за обновяване на МВР болница. Цветанов увери, че ще се реши въпросът с неплащането за лечението на служителите на НРС, НСО и др. Един от вариантите е МВР болница да мине под шапката на Министерство на отбраната.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg