Задължителната сума за деклариране извън границите на ЕС - 10 хил. евро

568
Задължителната сума за деклариране извън границите на ЕС - 10 хил. евро

На 15 юни влиза в сила Регламент 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета относно контрола на паричните средства, влизащи или напускащи Европейската общност.
Главната цел на новите разпоредби е да бъде уеднаквен режимът на контрол върху паричните средства, пренасяни през външните граници на Европейския съюз във всички страни-членки.

На деклариране подлежат пари в брой или платежни инструменти на приносител на стойност 10 000 евро или повече, или тяхната равностойност в лева или в друга валута, както и собственика им и лицето, за което са предназначени, техния произход, предназначение, маршрут и транспортно средство, с което се пренасят.

В България декларирането ще се осъществява с нов образец на валутна митническа декларация, утвърден със Заповед на министъра на финансите и достъпен за пътуващите на няколко езика на всички действащи гранични митнически пунктове в страната.
На същите места може да бъде намерена и специално подготвена информационна брошура.

"Новите правила ще затруднят влизането и напускането на територията на Общността от страна на терористи, пренасящи парични средства, необходими за финансирането на техните незаконни дейности, като същевременно няма да наложат непропорционални административни формалности за мнозинството от пътниците и търговците, предвид факта, че прагът от 10 000 евро е достатъчно висок", заяви Комисарят за данъци и митнически съюз Ласло Ковач.

"Единна, несложна система от този тип също така ще бъде по-справедлива спрямо легитимните пътници, които повече няма да се изправят пред мерки за контрол, различаващи се в зависимост от входната или изходната точка в Общността", подчертава Ковач.

По новите правила митническите органи имат правомощия да предприемат проверки на лица и техния багаж и да задържат парични средства, които не са декларирани.

От тях се изисква да предприемат разследване спрямо лица, които не са декларирали парични средства в размер на 10 000 евро или повече.
Що се касае до наказанията, произтичащи от това разследване, държавите-членки трябва да гарантират, че те са пропорционални на нарушението, за да се постигне възпиращ ефект.

Държавите-членки трябва да документират информацията, получена от декларациите или чрез проверка, и да осигурят достъп до нея на компетентните органи за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Когато има доказателства, че паричните средства се пренасят за целите на пране на пари и финансиране на тероризма, държавите-членки могат да си обменят информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg