Заедно с Йемен и Йордания насърчаваме сътрудничеството между малките и средни предприятия

291
Правителството одобри два двустранни документа за насърчаване на сътрудничеството на България с Йордания и с Йемен в областта на малките и средните предприятия. Министерският съвет прие проект на споразумение за сътрудничество между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМС) и Корпорацията за развитие на предприятията на Йордания (JEDCO) и проект на меморандум за разбирателство между ИАНМС и Фонда за развитие на малките предприятия (SEDF), Йемен.

Това съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА. Страните се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави да установят и поддържат полезни за тях бизнес контакти.

Те поемат задължения за обмен на бизнес информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от правителствата за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия. България ще си сътрудничи с Йордания и с Йемен при организиране на мероприятия в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми и семинари, търговски панаири, изложения и други промоционални дейности.

Стокообменът между България и Йордания през последните 10 години има неравномерен характер. За първите 8 месеца на 2006 г. делът на страната в общия стокообмен на България с арабските държави е 2 на сто, като салдото за периода е положително за България. Експортът ни основно е крафтхартии, дървен материал, фотографски плаки и др. От Йордания внасяме предимно фосфати.

През 2005 г. инвестициите от Йордания възлизат на 6,02 млн. евро, което е рекордно ниво за последните 10 години. Инвестициите са предимно в областта на търговията. Йорданските фирми проявяват голям интерес към животновъдството и балнеолечението в България.

През първите осем месеца на 2006 г. е налице изключителен ръст в българския износ за Йемен, който възлиза на 32,1 млн. щ. д. Експортът е предимно предавателни апарати и части, електрически трансформатори, фотографски плаки, смеси от ароматични вещества, хартии и картони, медицински инструменти и апарати и др. Внос от Йемен не е реализиран.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg