Загубите на "Кремиковци" 80 млн. лв., дружеството е декапитализирано

525
Загубите на

Представители на украинския инвеститор Константин Жеваго, кандидат-купувач на "Кремиковци", съобщиха на пресконференция, че дружеството е декапитализирано. Физическа инвентаризация на активи на комбината не се е правила от година, каза Виктор Деменюк от "Ворскла Стийл България" ЕООД.

По изчисления на украинския инвеститор капиталът на дружеството към 1 март възлиза на 920 милиона лева, а от началото на годината до март текущите загуби са на стойност 80 милиона лева. Към 1 януари 2008 година те са били 780 милиона лева, информира БТА.

Общият размер на дълга на "Кремиковци" е 1.240 милиарда лева. Украинският инвеститор държи 30 на сто от облигациите по заема от повече от 320 милиона евро на комбината и предлага да купи дружеството, след като то мине през несъстоятелност.

Виктор Деменюк каза, че "е въпрос на денонощия, за да се реши сделката". Кандидат-купувачът има оздравителна програма, която предвижда за първите пет години след влизане във владение да се инвестират 500-650 милиона долара, а за екопрограмата - около 120 милиона долара.

Украинският инвеститор обещава заводът да достигне пълния си капацитет - два милиона тона метали годишно. По негови данни сега оборотният капитал се взима с около 30-процентна годишна лихва, докато по света тази лихва е между 6 и 8 на сто.

Суровините за комбината няма да се доставят както досега от Бразилия и от Южна Америка, а от Украйна и Русия, с което ще се намалят разходите за транспорт. Трийсет на сто от продукцията ще е за вътрешния пазар, а останалата - главно за крайни потребители в чужбина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg