Загубите на вода в страната са 60%

1197
Загубите на вода в страната са 60%

Загубите на вода в страната варират и средно те са около 60 процента, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Симидчиев направи коментар по повод утрешния Световен ден на водата, съобщи БТА. Заместник-министърът откри по-рано днес в НДК специализираното изложение "Стройко 2000".

По думите на Симидчиев голяма част от тези загуби са търговски и по тази причина според него това не е реална загуба на природен ресурс.

ВиК операторите имат бизнес-планове, в които са поели отговорност за намаляване на тези загуби при ангажимент за определени инвестиции, припомни заместник-министърът. Той отбеляза, че намаляването на загубите на вода не е само задължение на ВиК операторите, а и на хората.

Заместник-министърът каза, че неговото тричленно семейство е намалило разходите на вода от 20 кубически метра на месец на 15 заради пестеливото й използване. Съпругата ми е далеч по-разточителна в ползването на вода, но имаме сериозен напредък. Очевидно моето постоянно мърморене помага и това се отразява на сметката ни за вода, каза Симидчиев.

Наскоро екоминистър Нона Караджова предложи до определена консумация водата да се заплаща по една цена, а при надвишаването й - по друга тарифа.

Доставената питейна вода на домакинствата през 2010 г. е 264 млн. куб. метра или средно 97 л на ден на човек. С най-високо потребление е област София - 140 литра на ден на човек, а с най-ниско - област Търговище - 58 литра.

Симидчиев информира, че се очаква в края на лятото да бъдат готови планове за ВиК сектора, в които ще има конкретни разчети за необходимите инвестиции за подобряване на ВиК инфраструктурата на страната.

Става дума за милиарди за целия сектор и е ясно, че само част от тези суми ще могат да бъдат покрити със средства от Кохезионния фонд, като все още не е ясно колко ще е този процент - 30, 40, 50, отбеляза Симидчиев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg