Загубите от контрабанда на цигари са 250 млн. лв.

1393
Загубите от контрабанда на цигари са 250 млн. лв.

България е загубила близо 250 млн. лв. от контрабандни цигари през миналата година. Изчисленията са на директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов, който констатира, че вече се печели повече от контрабанда на цигари, отколкото от наркотици. В бюджета не постъпва акциз от около 5 млрд. къса цигари.

При 2.5 млн. пушачи у нас, статистиката показва, че на всеки се падат средно на ден по 12-13 изпушени цигари. Реално обаче те са много повече, като разликата се покрива от контрабандно внесените цигари.

Основно вносът е от Китай, след това се нареждат Украйна и Молдова. По данни на митниците около 80 на сто от контрабандата влиза от съседна Гърция. Друг канал минава през Румъния. Нелегален внос на цигари има и през Турция и Сърбия. Експерти в бранша твърдят, че произведени в България цигари също се продават нелегално. Промениха се и каналите за продажба на нелегалните тютюневи изделия. Някои експерти признават, че се използва и мрежата за разпространение на наркотици.

Според митничар № 1, черният пазар на тютюневи изделия у нас заема вече 30 процента. В 40 процента от населените места у нас пък не се продават легални цигари, като причината се крие в ниските доходи на населението. Търговците не купуват стоката, защото няма на кого да я продадат.

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че за съжаление в България все още не се знае какви са размерите на контрабандата на цигари, защото няма статистика. Според производителите на цигари, легалният пазар у нас се е свил през м.г. с повече от 35 процента.


Най-евтините цигари у нас струват 3.99 лв. Българските пушачи предпочитат леките цигари, като този сегмент от пазара достигна през м.г. близо 45 процента. Освен леки, пушачите у нас започнаха да купуват все повече и тънки цигари, смятайки, че така ще намалят съдържанието на вредните вещества. Те заемат повече от 25 процента от пазара на тютюневи изделия.

Каква е причината за рязкото увеличение на контрабандата на цигари.

През м.г. акцизът на цигарите беше увеличен с около 45 процента. Така една легална цигара стана два пъти по-скъпа от нелегалната. Увеличението бе поискано от Министерството на финансите с цел изравняване на акцизната ставка с минималната в ЕС.

Въпреки предложенията на депутатите за намаляване на този данък, финансовият министър бе категоричен, че ставката няма да се променя в следващите три до пет години. Какво се получи. Вместо да увеличи приходите в бюджета, оспорваният акциз на цигарите се оказа, че ги е намалил. Казано с други думи, легалният бизнес се е свил за сметка на контрабандата. Данните на Министерството на финансите показват, че сивият сектор е скочил до 40 процента от пазара.

Как ще се борим с контрабандата.

Митниците отчитат увеличение на заловените контрабандни цигари. За 2010 г. те са 31 млн. кутии или триста пъти повече в сравнение с две години назад. Едно от предложенията за справяне с контрабандата на цигари е пускането на пазара на кутии от по 10 броя в най-ниския ценови сегмент. Те вече заемат три процента дял от пазара на цигари у нас, като най-евтините от тях струват 2.10 лв.

Разчита се, че така контрабандата ще се намали и ще се увеличат приходите от акцизи. Проблемът с контрабандата на цигари не е само в България. Данните на ОЛАФ показват, че 43 процента от заловените цигари са фалшиви, а ЕС губи годишно близо 10 млрд. евро от контрабандата на тютюневи изделия.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg