Законът за устройство на българското Черноморие в сила от 1 януари

456
Законът за устройство на българското Черноморие в сила от 1 януари

Законът за устройството на българското Черноморско крайбрежие, уреждащ забраните за строителство там, ще влезе в сила от 1 януари 2008 г., реши Народното събрание, което прие днес окончателно на второ четене проектозакона.

След прегласуване, със 72 гласа "за", 52 "против" и 16 "въздържал се" парламентът подкрепи предложението на депутатите от ДПС Камен Костадинов и Несрин Узун законът да влезе в сила от 1 януари 2008 г., допълва БТА.

Срещу това възразиха от опозицията. Тодор Батилов от "Атака" каза, че финалът е в съответствие с начина, по който парламентът е приемал година и три месеца законопроекта. Не могат да се правят такива предложения в пленарна зала, защото тук не става въпрос за редакционна поправка - те първо предлагат законът да влезе в сила от 1 януари 2007 г., а в пленарна зала предлагат - от 1 януари 2008 г., коментира Батилов.

Според Евгени Чачев от ДСБ така се дава възможност "мутрите да продължат да строят бетонни гета" и парламентът им дава зелена улица за това. С финалното гласуване на закона направихме услуга на мутрите, но направихме голямо зло за поколенията, защото сринахме екологията на най-голямото богатство на България - Черноморието, посочи Христо Кирчев от ОДС.

С глоба от 3000 до 6000 лева, а при повторно нарушение - до 12 000 лева ще се наказва физическо лице, което ограничава свободния достъп до морския плаж или определя такси за това. За подобни нарушения от юридически лица или еднолични търговци глобата ще бъде от 6000 до 12 000 лева, а при повторно нарушение - до 24 000 лева, реши парламентът.

В двегодишен срок от влизането на закона в сила действащите общи устройствени планове, в обхвата на които попадат устройствените зони по този закон, трябва да се приведат в съответствие с изискванията му, решиха депутатите.

Законопроектът предвижда на територията на Черноморското крайбрежие да се създадат зона "А" и зона "Б". Зона "А" обхваща частта от акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове, като на дюните се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти.

Зона "Б" обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра от границата на зона "А", с изключение на урбанизираните територии на населените места, определени към датата на влизане на закона в сила, записаха депутатите.

Забраните, отнасящи се до строителни дейности в зона "А" и в зона "Б" няма да се прилагат за законно изградените и разрешени обекти, както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове, реши парламентът.

Незаконно изградените обекти на територията на морските плажове трябва да се премахнат в едномесечен срок от влизането на закона в сила, от лицата, които са ги изградили, като строителните площадки ще се рекултивират от тях след премахването на обектите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg